петък, 27 април 2018 г.

Когато нямаше престъпност 5


Цитати от доклад  на министъра на вътрешните работи Г. Цанков
( заседание на Политбюро от 1960 г.)


(Първите 5-6 страници от доклада не са интересни и по темата, в тях се изтъква положителния опит в СССР с въвеждането на (невъоръжени) доброволни народни дружини по охраната на обществения ред  и т.нар. другарски съдилища и се засяга борбата с империализма)


...

... Успехите в социалистическото строителство, особено в селското стопанство ... създадоха обстановка вътре в страната,  която доведе до ликвидиране икономическата база на класовия враг и неговото все по-голямо изолиране ... Вражеските прояви в нашата страна намаляват. Намалява и броя на осъдените за контрареволюционни прояви. Сега в затвора осъдени за контрареволюционна дейност се намират около 1650 души /докато през 1953 година  е имало 6500 души/, от които около 30% са бивши привърженици на земеделската опозиция и около 200 души от фашистката полиция и армия. Повече от половината от осъдените са за опити и бягства зад граница.
... Броя на участващите в активна вражеска дейност в края на 1958 година е няколко пъти по-малък от този през 1952 година и особено това се отнася за бившата земеделска опозиция. След проведеното, така да се каже, политическо разложение, излизането с писмени и устни декларации, с които осъждат миналата си антинародна дейност и се приобщават към политиката на на Отечествения фронт на повече от 400 души ръководни деятели /от национален, окръжен и околийски мащаб/ на земеделската опозиция, и около 1400 души местни активисти, влиянието на същата в селата, особено след пълното коопериране на селското стопанство, много намаля.

Наличието обаче на такива сериозни произшествия в страната,  като срутването на новостроящия се мост при Лакатник, пожара на Варненското пристанище, срутването на покривната конструкция на листо-прокатния цех при ДМЗ „Ленин“ и др. ни най-малко не ни успокояват ... досега не можахме да разкрием истинските причини и подбудите на такива сериозни произшествия и не можем да докажем има ли пръст врага в тях или са резултат на неопитност, нехайство и липса на достатъчно заинтересованост и бдителност от страна на отговорните лица ...
... Също така реакционните елементи се опитват да използвуват религиозните чувства на гражданите и под най-различни форми да им влияят против нашата власт  ... те насаждат западното влияние - чрез музика и танците, чрез модата, литературата, с разкази за високия уровен на живот в капиталистическите страни

...

МВР бележи сериозни успехи и в борбата с криминалната и стопанска престъпност, а също така и по опазване на обществения порядък. ... Разкриваемостта на извършените криминални престъпления постоянно расте, или от 64% за 1956 година на 83% за първото шестмесечие на 1959 година. Разкрити са повече стопански престъпления, в това число добре замаскирани и крупни такива, като на народното стопанство са възстановени няколко десетки милиона лева.
Криминалната престъпност бележи тенденция на намаляване, или от 15236 броя за 1957 година е спаднала на 13711 броя за 1958 година и 6724 за първото полугодие на 1959 година. По-голяма част от кражбите са дребни. Така например, през 1958 година 54,1% от кражбите са с щети до 300 лева и 31,4% от 300 до 1000 лева.
Докато общата криминална престъпност бележи намаляване, то относителния дял на престъпленията, извършени от непълнолетни - до 18 години, показва устойчивост, с тенденция на увеличение през последните две години. През първото полугодие на 1959 година от всичко извършените криминални престъпления 28% са извършени от непълнолетни, като този процент за Пловдив и София е по-голям. От извършилите престъпления непълнолетни около 50% са осъдени, а другите, главно до 14 години, не са съдени или са изпратени в трудово-възпитателни училища.
Стопанската престъпност в страната намалява, но по-малко. През 1956 година в страната са осъдени за кражби, присвояване и разхищения на социалистическо имущество 10794 лица, през 1958 година - 10186.

Трябва да отбележим, че от привлечените към наказателна отговорност лица за престъпления, по които е работила НМ, има и не малко членове на БКП. Например, през 1958 година са привлечени под отговорност за криминални престъпления 589 членове на БКП, или 5% от общия брой и за стопанските престъпления 1044 души - или повече от 10% от общия брой.
В стопанските обекти и търговските организации още не са ликвидирани напълно условията, способстващи извършването на престъпления - назначават се нечестни служители, недостатъчна отчетност и слаб финансов и ведомствен контрол. ...

... Открити са на различни места в страната 13 трудово-възпитателни училища за малолетни момчета и момичета, в които довършват основното си образование 1240 такива младежи и девойки и едно професионално трудово-възпитателно училище за момчета от 14 до 18 годишна възраст в с. Казичене, в което 180 ученика завършват основното си образование и придобиват професионална квалификация. Открити са в по-големите градове и промишлени центрове 40 детски педагогически стаи към народните съвети. ...


<< Четвърта част                                                                                              шеста част >>


Приятно четене!

























1 коментар:

  1. Я хочу поделиться свидетельством о том, как мистер Бенджамин помог мне с ссудой в размере 2 000 000,00 долларов США для финансирования моего проекта фермы по выращиванию марихуаны, я очень благодарен и обещал поделиться этой законной финансовой компанией со всеми, кто ищет способ расширить свой бизнес-проект. .компания финансирует компанию. Любой, кто ищет финансовую поддержку, должен связаться с ними по 247officedept@gmail.com. Г-н Бенджамин также находится по телефону WhatsApp + 1-989-394-3740, чтобы упростить задачу любому кандидату.

    ОтговорИзтриване