неделя, 3 юни 2018 г.


„Опозицията“ на БКП (1)


От приложените доклади на вътрешния министър Д. Стоянов и И. Панев (първи секретар на ГК на БКП в София) от 1988 г. става ясно, че още от самото създаване на „опозицията“ („Клуб за подкрепа гласността и преустройството в България“, предшествениците на СДС) в България, държавните органи са добре запознати със ситуацията. За кратко време след създаването му, участниците в клуба са проучени, знаят се имената им, събрана е информация за тях. Става ясно, че органите на МВР насочват своите усилия за своевременно разкриване, предотвратяване и пресичане на намеренията на „противника“. Държавните органи са успели да проведат разговор с част от участниците. Следят се всякакви възможности за публична изява на клуба, като вестници и телевизия. Взети са мерки да се ограничи достъпа до размножителна техника, печатни бази, салони. Правят се опити да се внедрят „другари“, които да участват в мероприятия на опозицията и да ги пресичат.

Тук ще представя избрани цитати, но препоръчвам на всеки да се запознае с оригиналните документи, приложени в края на статията:


„ … на 4 ноември ние изпратихме на членовете и кандидат-членовете на Политбюро и секретарите на ЦК на БКП първоначална информация относно: „Създаване на т.нар. клуб за подкрепа на гласността и преустройството в България“ … Като участвали и поканени да се присъединят към клуба досега са установени над 80 лица. Една част от тях са членове на БКП. … Основен инициатор и организатор … е Желю Желев и неговото обкръжение … Освен официално обявените в „Декларацията“ цели, организаторите искали в него да се разглеждат и „неудобни за режима факти и проблеми“ и „да влязат в диалог с правителството“. … На 4 т.м. е било проведено събиране на ръководството на клуба, на което обсъждали предстоящите му прояви. Разполагаме с данни, че са проведени още две сбирки на ръководството в ресторанти. … Една от първите прояви на клуба е изпращането на поздравителна телеграма до Михаил Горбачов по случай 71-вата годишнина от Великата октомврийска социалистическа революция. ... Между инициаторите и организаторите на клуба има предимно лица, които по различни причини са загубили позиции и влияние в научните и културните среди. ... Друга група лица са известни като стоящи на нездрави позиции в творческата, научната и обществената си дейност. … Поведението на мнозина от ангажиралите се лица показва, че е последните дни те са смутени, уплашени и в очакване какви мерки ще предприеме ЦК... на БКП и органите на Държавна сигурност. Проведените разговори досега показват, че една част от лицата се дистанцират … прави впечатление, че е извършвана предварителна дейност с елементи на конспиративност.
… Основният извод....е, че е направен опит да се създаде паралелна политическа структура на партията по подобие на такива структури в други социалистически страни. Дълбокият, прикрит замисъл на инициаторите... е да се дестабилизира политическата система и обстановката у нас... да се подготви почвата за променяне на властта. … становището на Желю Желев, че „МВР пази властта на няколко души и не се интересува, че България изгаря“.

… Мерки … : да се подходи диференцирано ... В кратки срокове – до няколко дни – в общинските комитети на БКП от служебните ръководства и партийните организации да се проведат разговори и срещи за разколебаване, разобличаване, дезангажиране и пресичане на дейността на клуба. Органите на прокуратурата … да проведат … предупредителни разговори с инициаторите и активните организтори, като им се посочи тяхната неправомерна дейност и последиците, които могат да настъпят за тях. … Да не се допускат публикации от името и в подкрепа на т.нар. „клуб“. Да не се предоставят пмещения и печатна база. … да се изземе инициативата от недобронамерени лица и демагози. … по-отговорно и по-прецизно да се подготвят и програмите на българска телевизия. … органите на МВР … ще насочат своите усилия за своевременно разкриване, предотвратяване и пресичане на намеренията и опитите на противника, да използва преустройството в България за свои подривни, кариеристични цели.
Стремим се на основата на разговорите и мненията на участниците в клуба да направим диференциация... и тези които отричат досегашната негова дейност и имат отрицателно отношение към изграждането на тази политическа структура, да бъдат отделени и да бъдат активно привлечени в по-нататъшната наша политическа работа. … Стремим се да следим всяко политическо, културно и просветно мероприятие и инициатива на територията на столицата. … Ако все пак те някъде съумеят да се изявят, ние да създадем условия по същия начин адекватно да се реагира от група другари, които ще участват в тези мероприятия и ще пресичат тяхната дейност. Специални мерки ще вземем за 8 декември. … ние разбираме нашата отговорност и ще вземем необходимите мерки да изпълним поставената ни задача. “


В следващата част ще представя протокола от обсъждането на докладите на вътрешния министър Д. Стоянов и И. Панев в Политбюро. По всичко личи, че ръководството на БКП е разтревожено от опитите за създаване на опозиция и от напрегнатата икономическа обстановка в страната в последните години на развития социализъм.

                                                                                                                      втора част >>
Приятно четене на оригиналните документи:



















Няма коментари:

Публикуване на коментар