четвъртък, 25 октомври 2018 г.

Тъмните страни на плановата икономика 6



Тук може да видите едно решение на политбюро на ЦК на БКП от юли 1960 г. за намаление на износа на фасул, сирене и кашкавал. Стоките за износ се предлага да се заместят с други подходящи.

От приложенaта към решението докладна записка от Антон Югов се вижда причината - в страната има недостиг на месо и млечни произведения. Тъй като не е изпълнен плана за изкупуване на добитъка и т.н. се е стигнало до „известно разстройство в правилното снабдяване на населението и с месо и с млечни произведения“
Това се е отразило и на другите хранителни стоки. Недостига на месо населението компенсирало с консумация на повече от планираното количество млечни продукти, фасул, олио, яйца и др. Поради това и при тези стоки се появил недостиг. Авторът на записката преценя, че за второто и третото тримесечие на 1960 г. не достигат около 17500 т месо и колбаси, около 2500 т фасул, 3400 т млечни продукти, 4000 т. олио и поради това някои продукти трябва да се спрат от износ.

От описанието в текста може да се прецени грубо, че недостига на тези хранителни стоки е трял около 3 - 6 месеца.

Недостигащите количества месо са договорени за внос от СССР, както и около 1000 т олио, а около 2500 т олио се деблокират от държавния резерв. (От това се вижда, че въпреки предложените мерки остава недостиг на олио около 500 т)
В замяна на фасула, сиренето и кашкавала, които се снемат от плана за износа се предлагат за износ други „равностойни“ стоки, като някои видове зърнени храни и др.


<< пета част                                                                                                       седма част >>

Приятно четене на оригиналните документи!




Няма коментари:

Публикуване на коментар