неделя, 19 август 2018 г.

Тъмните страни на плановата икономика 5

Неизпълнение на плана за ...


Тук може да прочетете един много интересен документ от 1962 г., от който може да се видят типичните проблеми на плановата икономика. Може би вече само малцина си спомнят за това време и могат да разкажат за него. 

От документа става ясно, че към края на 1962 г. не е изпълнен плана за електроенергията с около 13-14%. Причините са няколко - продължително засушаване, вледствие на което са източени редица язовири; закъснения при изграждането на редица ТЕЦ и ВЕЦ и недоставяне на оборудване; неизпълнението на плана на ТЕЦ „Марица изток“. Същите проблеми се очакват и в началото на 1963 г. В много други документи от времето на соца може да се прочете за „неизпълнение на плана за ...“, но човек незапознат с темата трудно може да си представи какво означава това и какви са последствията от „неизпълнението на плана за ...“

В случая те са брутални.

Предложени са следните мерки за икономии на електроенергия:

  • Химическа промишленост - ограничение на консумацията на ток с 5% и спиране на карбидните фабрики (=недостиг на карбид за строително-монтажни и ремонтни дейности), забавяне на пускането на азотно-торовия завод в Стара Загора
  • Машиностроене - икономия с 10%
  • Текстилна промишленост - икономия от 5,4%
  • Строителни материали - 13% - спиране на пещите в някои циментови заводи и намаляване производството на цимент с 60000 тона. (По това време така или иначе има недостиг на цимент, особено за нуждите на населението, заради усиления строеж на нови заводи. Спирането на пещите означава още по-тежък недостиг на цимент)
  • ...
  • Топливна промишленост - 9% - в това число намаляване на плана за брикетите с 30000 тона. (По това време отоплението на ток едва ли е било разпространено ... )
  • Намаление на потреблението от населението с 18% ( = режим на тока за населението). Отраничаване на уличното осветление с до 30%.
  • Хранително вкусова промишленост - спиране на някои маслодобивни предприятия и цехове
  • ...

В текста не се споменава, но икономиите вероятно са довели индиректно до намаление на производството на много други стоки (напр. хранителни, облекло) и съответен дефицит на пазара, както и до проблеми с износа (=недостиг на валута). 

<< четвърта част                                                                                         шеста част >>











Няма коментари:

Публикуване на коментар