събота, 16 март 2019 г.

Модерно развито селско стопанство, ъ? (4)




Катрин Крумова:

... след всяка измината година все повече (селскостопански) машини се произвеждат в нашите заводи. По нашите поля работят български трактори, силажокомбайни, сеялки, плугове, култиватори, ремаркета ....
... Искам оттук да изкажа своята и на многохилядния отряд селскостопански работници от Плевенски окръг благодарност за постигнатите успехи от родното машиностроене и същевременно да поставя нашите искания и въпроси, които трябва да бъдат решени от Министерството на машиностроенето и електрониката.
Все още много от процесите в селското стопанство не са механизирани. Ниска е степента на механизация в зеленчукопроизводството, трайните насаждения, тютюнопроизводството, животновъдството. Ниска е производителността на прибиращата техника. Бавно се механизират товарно-разтоварните процеси. Все още не се произвеждат транспортни средства, отговарящи на изискванията на селското стопанство.
Материално-техническата база, която машиностроенето създава за хранително-вкусовата промишленост, не отговаря на задачите поставени към нея. Няма изградени мощности за поддържане и ремонт на съоръженията. Не са решени въпросите на разфасовката и пакетирането на хранителните продукти.
За ускорено внедряване на научно-техническия прогрес в селското стопанство много често Министерството на машиностроенето и електрониката ползва образци от страни с развито селскостопанско машиностроене. Нека когато се произвеждат нови селскостопански машини по образец или по документация от нашите институти тя да бъде с показатели на и над нивото на образците.
Бързото развитие на селскостопанската наука и производство изисква и бързо внедряване на новите машини и мощности.
Много от произвежданите сега машини в нашата страна са с ниска надеждност, не отговарят и не са съобразени с тежките условия на селскостопанското производство. Много скоро след влизане в експлоатация е нужно да им се извършва ремонт.
Тук искам да подкрепя думите си с един пример. У нас се произвеждат пневматични осемредови сеялки, които даваха големи надежди за качествена сеитба и за сеитба в срок. Но на практика това не стана. Не е предвидено конусните редуктори на отделните секции да се смазват, което довежда до бързо износване на зъбчатките, а оттам и до некачествена сеитба и губене на време за ремонт.
Аз работя като механизатор в промишлена бригада и тези въпроси не могат да не ме вълнуват и особено въпроса за липсата на резервни части на машини, като МТЗ-80, Т-54В, силажокомбайни КПС-100, които се произвеждат в нашата страна, а резервни части за тях няма. И много често хубави и необходими машини за нас и нашето производство бездействуват. ...
...
(С тъга мога да съобщя, че се сещам за един филм от времето на соца - „Матриархат“ от 1977 г. - в който се описват подобни проблеми в една от сцените. Между 40-45 мин. техниката работи некачествено и предизвиква загуби, а след това тракторът се поврежда, и е необходимо да се поправи с „подръчни средства“ защото не се внасят резервни части. Това вероятно е било масов и дотолкова ежедневен проблем, че не е правело впечатление на никого и е минало цензурата ...)

...

Тончо Чакъров (Министър на машиностроенето и електрониката):

... На четвърто място е въпросът за това, че имаше постановление на Министерския съвет, с което се забраняваше производството на селскостопански машини, които утежняват себестойността на продукцията. (Т.е. са прекалено скъпи)
И сега споделих с председателя на Националния аграрно-промишлен съюз, че такива машини, общо взето, няма. Имаше производство на КС-100, който беше със значително по-висока себестойност, отколкото това може да се понесе от селското стопанство, тъй като серията, в която се произвеждаше, беше сравнително малка. Но в селскостопанските организации този силажокомбайн постъпваше с по-ниска цена. Държавата поемаше част от разликата между себестойността и продажната цена на селскостопанските организации. Така че, ако има такива машини, това са само отделни видове и селското стопанство получава машини долу-горе на световни цени.

<< трета част                                                                                     пета част >>



Няма коментари:

Публикуване на коментар