събота, 13 април 2019 г.

Модерноразвито селско стопанство, ъ? (5)


Цитати от стенограма от 15 декември 1982 г. (обсъждане на единния план за 1983 г. в Народното събрание.)


Димитър Карамуков:

... И както тук бе неколкократно изтъквано, нашата икономика има открит характер (със значителен износ и внос). Тя участва активно в международното разделение на труда.
Тази особеност обаче с голяма острота поставя пред нас въпроса за качеството и конкурентоспособността на нашето производство.
Разбираемо е, че ако то не отговаря на изискванията на световния пазар, ние ще продължаваме и в бъдеще да дотираме някои производства, което практически означава да изнасяме национален доход. Това важи с пълна сила и за селскостопанското производство и по-специално за хранително - вкусовата промишленост, която ние и за в бъдеще ще развиваме с оглед производството и предлагането както на вътрешния, така и на външния пазар на висококачествени хранителни продукти. ... (Както се вижда например и от този материал от 1989 г. значителна част от износа на земеделска продукция за СИВ е на загуба. Загубите се покриват с пари от други, печеливши, предприятия или с „печатане“ на пари, което предизвиква известна инфлация. И както е казано в един друг доклад от 1978 г. - „Колкото повече изнасяме, токова повече губим.“ )

Александър Петков:

... През настоящата година тружениците в селското стопанство отгледаха добра реколта. ... Постигнато е рекордно производство на зърно. ... Преизпълнен е и планът за животинската продукция, ... за тютюна, гроздето, памука и други важни култури. ...
... Тези резултати са плод преди всичко на грижите и вниманието на Централния комитет на Българската комунистическа партия и правителството за своевременното разработване и решаване на главните въпроси на нашата аграрна политика ... (странно защо за слабите реколти е виновно преди всичко лошото време, сушата и пр....) 
... И през тази година допуснахме неизпълнение на плана за захарното цвекло. Не бе изпълнен също планът за някои видове зеленчуци и плодове. (при очевидно благоприятно време и валежи. Виж и изказването на С. Бонев по-долу)
Планът ни за 1983 г. е напрегнат но реален. ... Необходимо е да осъществяваме ефективна интензификация ... Един от основните фактори за интензивното земеделие е химизцията.  Ние изразяваме своята благодарност към Централния комитет на БКП и Министерския съвет за това, че през последните една две годин се направи много за увеличаване на химическите торове и препарати за селското стопанство. Но потребностите от фосфорни и калиеви торове и някои основни важни хербициди не са осигурени, и ако не се намери решение, могат да се получат изненади. ... (А в днешно време ни разказват как при соца нямало никаква химия, всичко било един вид „био“...)
Проблеми имаме и с техниката. Не са осигурени напълно машините по дългосрочните спогодби и по програмата за ускоряване на интензификацията. ...
Има важни проблеми и в хранително-вкусовата промишленост. Голяма част от предприятията на хранителната промишленост работят с морално и физически остаряло, нископроизводително оборудване при непълна комплектация и автоматизация, което е пречка за внедряването на нови технологии. Нивото на механизация на процесите е едва 68 на сто, а за отделни подотрсли - още по-ниско. ... 

Станиш Бонев (в стенограмата изказването е преди горните две)

... Въпреки добрата реколта в селското стопанство са произведени в по-малко от миналата година фасул, домати, ябълки и други важни за населението продукти. ... (През годините по една или друга причина не е достатъчно производството на някои култури и както генералният секретар на ЦК на БКП Петър Младенов е написал в своя доклад от 1989 г. - „От традиционен износител България стана ежегоден вносител на карто­фи, фасул, зеле, лук, фураж и други сел­скостопански стоки за стотици милиони долари. “. Няколко примера за недостига на селкостопански продукти в страната:1962 г.1970 г.1980 г., отново 1980 г1983 г., 1984 г.1986 г.1988 г., отново 1988 г., )

<< четвърта част

Няма коментари:

Публикуване на коментар