събота, 27 юли 2019 г.

За студентските бригади при соца


Цитати от стенограма на НС от 30.11.1978 г. (Обсъждане на проектоплана и бюджета за 1979 и 1980 г. Човек просто не знае, какви бисери могат да излязат от наглед скучните стенограми ...)


...

Никола Василев (Великотърновски окръг):

... Значителни са успехите в изпълнението на плана ...
...
... Но искам да се спра на някои от причините за пропуснатите резултати. ...
...
Третата причина е, че не успяхме да създадем обстановка да се цени достатъчно всеки работен час и минута в промишлеността, в селското стопанство, в строителството. Само от непълно използване баланса на работната сила, поради незадоволителна дисциплина, отсъствия по болест и други отсъствия бе пропуснато производството на значителна промишлена и селскостопанска продукция. 
Когато става дума за използване на работната сила, искам да споделя едно явление, което през последните години все повече се разширява. Ние считаме, че твърде леко в нашия (Великотърновски) окръг и в много случаи необосновано се издават болнични листове на служители, работници, особено на студенти, за освобождаване от студентските бригади. По този повод си позволявам да  се отклоня от бележките си и да кажа, че причината съвсем не искаме да потърсим тук, в София, а у нас. Миналата година, когато констатирахме, че значителна част от студентските бригади не са попълнени, оказа се, че това е по болест. А когато младежите кандидатствуват във висшите учебни заведения в окъга, никой не отбелязва, че здравословното му състояние не е добро.
Назначихме допълнителни медицински комисии и се оказа след прегледите, че е незначителен броят на студентите, които имат основание да получат медицинска бележка за освобождаване от бригада. Аз си позволявам също така да отбележа, че сред освободените незначителен беше броят на синове и дъщери на работници и селяни. Това ни дава основание всички енергично да се заемем срещу силните приятелски чувства тук и там и широките роднински връзки и да сложим ред в тази работа. 

...

Няма коментари:

Публикуване на коментар