сряда, 30 май 2018 г.

Кризата през 60-те (6)


В тази част ще дам още страници от протокола от 1963 г., представен в четвърта и пета част. Както стана явно, след заседания на Политбюро през януари 1963 г. е решено да се проучат различни възможности за за икономии. В предишните части представих мерките, свързани със съкращения в армията, общественото осигуряване, образованието и културата. Ред е на мерките свързани с административния персонал в промишлеността, селското стопанство, търговията, здравеопазването... Тук съм дал синтезирано най-важните точки от документите:


Разпореждане
За: по-целесъобразно разпределение на трудовите ресурси

  • От предприятията на промишлеността да се съкратят 3350 щатни бройки от административно-управленческия персонал
  • Задължават се министерствата и др. организации да проучат организацията на предприятията от различните отрасли на народното стопанство, териториалното им разпределение, отдалечеността им едно от друго и др. с оглед да се проведат целесъобразни сливания на някои малки, териториално близки или сродни предприятия.
  • Намалява се инвеститорския контрол с 279 щатни бройки и административно управленческия персонал на строителните организации по плана за 1963 г. с 675 щатни бройки. Намалява се планът по труда за проектантските организации със 103 бройки
  • Министерството на транспорта и съобщенията да реализира през 1963 година икономии по фонда на работната заплата в размер на 450 хил. лева.
  • В селското стопанство: намаление на административно-управленческия персонал с 495 щатни бройки, на техниците-осеменители с около 500 души и да се предложат допълнителни мерки за икономии.
  • В търговията: да се намали административно-управленческия персонал с 1410 души
  • и други ...
  • В здравеопазването: Намаление на административно-управленческия персонал с около 400 души. Да се намали броят на болничните легла, предвидени по плана  за 1963 година с 516 легла и съответстващите на тях персонал и издръжка. През 1964 г. вместо 54000 легла да се предвидят 52434. Министерството на финансите да намали фонда на работната заплата на здравните заведения по бюджет за 1963 г. с 1 милион лева за сметка на незаети длъжности. Да се изолират медицинските генератори с ултракъсовълнова честота с мощност над 200 вата.  Да се определят конкретно длъжностите, които ще работят с тях и ще имат право на допълнително възнаграждение за работа във вредна за здравето среда (Това води до намаление на допълнителните възнаграждения на медицинските сестри и до икономия от 43 хил. лева за 1963 г.). Да се проучат работещите в сферата на йонизиращите лъчения (Води до икономия от около 50 хил. лева за 1963 г.)
  • Към народните съвети да се намали административно-управленческия персонал с около 1200 души.

От документите излизат и интересни факти за миграцията от селото в града, които заслужава да се споменат:

... От направените проучвания се установи, че през периода 1952-1961 година са настъпили сериозни изменения в разпределението на заетите лица в различните отрасли на материалното производство и непроизводствената сфера. ... Данните за заетите лица в цялото народно стопанство и особено в материалното производство показват намаление. Намалението идва само от заетите в селското стопанство.  ... Освободените от селското стопанство лица - 930 хил. души, материалното производство се е увеличило със 661 хиляди. 
От таблицата на стр. 100 и 101 се вижда, че броят на заетите в народното стопанство е намалял с около 150 хил. души, при нарастващо население. Това би могло да се тълкува като увеличавае на броя на безработните?

... Ежегодно в здравната мрежа остават незаети около 900 лекарски длъжности и толкова длъжности за среден медицински персонал. Незаетите длъжности дават възможност за текучество на лекарския персонал, който се придвижва към по-големите центрове като Пловдив, Варна, Русе, София и населените места около тях. ...

... За периода 1958-1961 година от селата в градовете са отишли около 314900 души, това движение на работната ръка създава сериозни затруднения в селкото стопанство, особено в месеците на най-високо трудово напрежение и за някои райони на страната.
... Една от причините е по-ниското заплащане на труда на кооператорите в сравнение с това на работниците в промишлеността и другите отрасли на народното стопанство. Така например възнаграждението на кооператорите в Кърджалийски окръг за 1961 година е 4,34 пъти по-ниско от това на работниците в същия окръг. ... Комисията счита, че въпросът за относителното задържане на работната ръка в село е голям и че за да се разработят предложения за неговото решаване е необходимо да се направят задълбочени и подробни проучвания. ...

<< пета част                                                                                               седма част  >>
































Няма коментари:

Публикуване на коментар