събота, 12 май 2018 г.


Когато нямаше престъпност 9 


В продължение на осмата част, тук ще ви представя цитати от обсъждането на докладната записка на Т. Живков „Съображения по някои актуални проблеми на нашето развитие“ от 1985 г. (Цитати от нея могат да се намерят в четвърта част). След прочитането на доклада, осъждащ престъпността и корупцията, думата вземат различни партийни ръководители, които коментират казаното или дават различни примери или предложения:

...

П.Танчев (Председател на БЗНС и първи заместник-председател на Държавния съвет):

Това, което казаха Станко Тодоров и Джуров, е много важно. Става дума за колектива, където човек работи. Едно време имахме  другарски съдилища, които не се оказаха много ефективни. Но искам да кажа, че самият факт, че ще бъдат изправени пред колектива оказва също влияние.
Да вземем въпроса за ремонтните услуги. Търси някой хора, които да му направят ремонт, но не може да намери работници и организация. Какво прави в такъв случай? Той търси да хване група извън работно време и им плаща 30-40-50 лева. ... (Това е коментар на думите на Д. Джуров за „майстори“ от държавните строителни обекти, които работят на частни обекти).

… Същевременно не бива постоянно по радиото да се предава, че има такива и такива групички престъпници, извършили кражба за 100 лева, за 200 лева. Да се каже как се е постъпило, какво наказание е наложено, защото ако почнем постоянно да приказваме, че у нас има доста кражби … ! Трябва да има някаква мярка. Не бива, когато България със своята репутация, със своето име е наредена по данни на ООН на едно от първите места по ниска престъпност, да отиваме в другата крайност.
Трябва да са има предвид, другари, че при изясняването на тази работа някои хора ще се развихрят. Трябва да има отговорност за клеветниците, тъй като в нашето общество има хора, които са дарени за тази работа. Нека да съобщават, обаче да се знае, че за това се носи отговорност. Аз не зная някой да е осъден за клевета.
Аз бих казал, другарю Живков, че с този документ (докладната записка на Т. Живков) трябва да се запознаят партийните ръководители, а цялата партийна организация и другите обществено-политически организации да се запознаят в малко по-друг вид.(Това го тълкувам по следния начин: във фризиран и омекотен вид, за да не се дава възможност за критики и клевети по адрес на управляващите)

...

А. Луканов: 

... Не случайно и вътре в страната деформациите от такъв характер предизвикват най-оживена и широка реакция, а и в рамките на идеологическата война империализмът взема преди всичко повод от тези деформации за идеологическата борба срещу социализма. ... 

Т. Живков:

Ти знаеш ли някоя капиталистическа страна, в която да може да се краде? Крадат тези, които са горе, обаче един работник, един чиновник не може да краде. Те са създали такава система, че никой не може да краде. Няма бакшиш. Това е непознато там. Могат да крадат само тези, които са свързани с бизнеса. Там кражбите са в големи размери, но в производството, в обръщението - да откраднеш, това е просто невъзможно, особено при съвременните електронни средства. Нищо не може да изчезне - това е нещо, което те не по знават. А ние сме се разгащили, всеки може да те окраде, всеки може да те излъже, всеки може да те обере. 
...  В Япония не знаят какво е бакшиш. Ако му дадеш бакшиш, ще се обиди. Никой не може да те излъже, нито пък бакшиш приемат. ...

...

О. Дойнов:

… Трябва да кажа, не може да се постави тоалетна хартия в наши учреждения, не може да се остави сапун, не може да се остави телефонен указател в будките. Всичко за половин час изчезва, краде се. Примирявайки се с този манталитет, с този подход към нещата ние се примиряваме с потенциалните крадци. Ние не водим борба срещу тези хора, които утре могат да станат престъпници. Ние не смятаме това за престъпление, никой не може да бъде осъден, че е взел тоалетна хартия …

...

Г. Атанасов:

… В Химико-фармацевтичния завод в Станке Димитров ставаха масово кражби. Викаме хората и ги питаме: „Как позволявате това?“. Казват: „Порядъкът е такъв, че нама начин да се оправи.“ Ако дадена жена например е откраднала лекарства и на входа я хванат, да да се санкционира, трябва да се направи донесение, трябва да има един свидетел. Тази преписка се праща на градския съвет и предсетателят на съвета трябва да издаде наказателно постановление за уволнение. Защо така сме усложнили системата, когато при дадени проявления, които са по-масови, трябва да действува един опростен административен ред. 


Т. Живков:


 … Ако отидете в Ботевград, където се произвеждат тапетите, без партиен секретар никой няма да ви обърне внимание, няма да ви дадат тапети. Там произвеждат 70 асортимента, а на пазара има само 10. … 


<<oсма част                                                                                         десета част >>

Приятно четене на оригиналните страници от протокола!:





















Няма коментари:

Публикуване на коментар