понеделник, 21 май 2018 г.

Почивка


В някои статии излезли напоследък се споменава, а и доста хора пишат по форумите, че по социализма се ходело масово на почивка (вкл. заводски почивни станции и др.). Но като погледна таблиците от статистическите годишници на НРБ/РБ озаглавени „почивни домове“ ми е трудно да повярвам. Според тях към края на социализма около 1,2 млн. души годишно са посещавали почивни домове. При 9 млн. население това са едва около 13-14 % от населението годишно. През 60-те години само около 300 хиляди души са имали тази привилегия ( около 4 % от населението на страната!).

Не всички могат или искат да идат на почивка в планината или на море. Едно време повечето хора на село гледаха животни, имаха зеленчукови градини и по тази причина бяха „възпрепятствани“. Лятото и началото на есента са сезон на усилна работа на полето. А който е гледал животни, знае че са необходими грижи ежедневно, отсъствието дори и за няколко дни е лукс, който обикновеният животновъд на село не може да си позволи. 
Та по тази причина бихме могли да махнем 1-2 милиона от населението (главно на село) от групата на желаещите. Да махнем и още 1-2 милиона по-възрастни хора, на които им е „минало времето“ и не търсят такива удоволствия. Остават ни към 6 милиона желаещи да идат на почивка. От тях само 1,2 милиона или около 20% са имали тази възможност. Всеки пети човек. Това е далеч от представата ми за масово ходене на почивка и не се покрива с твърдения като „имаше почивка за всички“. 

Ходенето на „държавна“ почивка е ставало с „карти за почивка“, за които се е чакало ред. Няма начин да не е имало и пресявка по класов или партиен принцип. Така че един среден партиен кадър или редактор в „Работническо дело“ и техните семейства най-вероятно са имали възможност по-често от останалите да ходят на море.

За баба и дядо нямаше лятна ваканция и отпуска, работеха по полето, гледаха животни. На почивка са ходили един-два пъти през живота си, и това е било по-скоро санаториум по здравословни причини. Баба ми не беше виждала морето на живо, дядо го е виждал ( но по служба, тъй като са работили по някакъв заводски строеж). Нямам спомени и моите родители да са ходили толкова често на почивка или море. Виж ходенето на село през лятната ваканция беше масово явление …


А ако става въпрос, да се иде с личния автомобил на море или на палатка, мисля че това е доста по-лесно в днешно време по редица причини. 




Няма коментари:

Публикуване на коментар