вторник, 15 май 2018 г.

Кризата през 60-те (2)

(Писмо на  Т. Живков до Н. С. Хрушчов от 1963 г., свързано с издръжката на Българската народна армия)


Както се видя в първата част, през 1963 г. положението в икономиката е напечено и се налага да се вземат редица мерки свързани със съкращения в армията, орязване на средства за култура и образование, субсидии и пр. В тази част ще ви представя писмо на Т. Живков до Н. С. Хрушчов от 1963 г., свързано с издръжката на Българската народна армия.

От него ясно се вижда, че страната среща големи затруднения с издръжката на армията. Държавното ръководство признава в прав текст, че поради високите разходи за отбрана в последните няколко години е било принудено да развива с по-бавни темпове промишлеността и селското стопанство. Накрая се е наложило да намали числения състав на армията, но въпреки положените усилия страната не може сама да се справи с трудната ситуация и моли СССР за помощ.

В писмото се казва, че „разходите, които правим за осигуряване на отбраната на страната, създават прекомерно големи трудности и напрежение в цялата ни икономика, не са по нейната сила. Особено тежко върху състоянието на нашата икономика се отразява вносът на въоръжения за армията, който постоянно расте. Разходите за отбраната през настоящата 1963 година възлизат на 430 милиона лева, което съставлява около 12 на сто от бюджета на НРБ. Повече от една трета от тази сума е предназначена за внос на въоръжение. За изплащане на това въоръжение и на погашенията за използвани през последните години големи кредити за въоръжаване се наложи прекомерно да се увеличава нашият експорт. При това размерът на погашенията непрекъснато расте и вече се доближава, а през следващите години и надвишава размера на отпусканите кредити за въоръжение. ... “

“... Такива големи разходи превишават възможностите на Народна република България, която след Съветския съюз носи на глава от населението най-големи тежести за отбраната. При това икономическото развитие на нашата страна изостава далече зад равнището на някои други братски социалистически страни и у нас не е създадена необходимата материална база, която да осигури достатъчно експортни ресурси за покриване на такива големи разходи за отбраната. Както е известно, в преобладаващата си част нашият износ се основава на селското стопанство, възможностите на което са ограничени. Напрежението в износа се отразява твърде зле на вътрешния пазар на нашата страна.

На следващите редове държавният ръководител иска облекчаване на разходите на нашата страна. От приложените документи се вижда, че съветската страна е одобрила искането и в следващите години оказва финансова помощ на България.


 << Първа част                                                                                                     Трета част >>

Приятно четене на документите!

















Няма коментари:

Публикуване на коментар