събота, 31 март 2018 г.

Модерно развито селско стопанство, ъ?

(Материали от Пленум на ЦК на БКП от май 1989г., посветен на проблемите в селското стопанство.)

Докато публично се разпространява версията за „модерно развитото“ земеделие в България, върховете на БКП са добре запознати с нарастващите проблеми в селското стопанство през 80-те, както се вижда от приложените документи.
Селскостопанската техника е отчасти морално остаряла, сградите на доста места не са поддържани поради липса на средства – причина са загубите в земеделието и средствата отнемани от държавата. Заради повреди и липса на резервни части има чести престои на машините по време на прибиране на реколтата.
Заплащането на земеделския труд е ниско, условията на село са трудни, което довежда до масово бягство по градовете и недостиг на кадри в селското стопанство. Работниците в селското стопанство са над средна възраст, млади няма. Особено по-малките и пограничните села са застрашени от обезлюдяване, като там са останали предимно стари хора.
Налага се вноса на известни количества зърно, лук, картофи, зеле, които по една или друга причина не са произведени в достатъчни количества и не достигат на пазара в страната. Правят се грешки при планирането, като например на места една и съща култура се сее няколко години подред на едно и също място, в следствие на което добивите намаляват.
Поради нереално ниските цени на хляба (въпреки че същевременно в дадени моменти се налага вноса на жито срещу така дефицитната западна валута), някои животновъди хранят добитъка си с хляб.
Техниката не е на съвременно ниво, и е по-малко в сравнение с развитите страни. Разходите за поддръжка на старите машини са високи, пари за нови части и машини няма.
Официално обявените данни за поливните площи в страната не отговарят на реалността, известна част от тях не могат да се ползват поради засушаването и амортизираните съоръжения, някои от които се нуждаят от основна подмяна. Но поради недостига на пари не се извършва дори ремонт на стопанските сгради, камо ли на скъпоструващите поливни съоръжения.
Ако се вярва на думите на Т. Живков от пленума, голяма част от земеделската продукция износ за СИВ носи загуба за държавата, заради ниските продажни цени. Докато през годините разходите за горива, техника, химикали и др. растат, цените на селскостопанската продукция не са актуализирани.
                                                                                                                       втора част >>

За проблемите в селското стопанство по това време може да прочетете от следващите страници:



















Няма коментари:

Публикуване на коментар