четвъртък, 29 март 2018 г.

Въведение


Ако искате да разберете, какво означава заглавието на този блог, трябва да проследите постингите до края. Мисля, че отговорът на този въпрос ще ви изненада много ...

В последно време в интернет се нароиха страници в стил „колко добре беше тогава (по времето на соца)“ и „колко е зле сега (при демокрацията)“. Когато чета статии от такива източници, оставам с впечатлението, че по времето на социализма България е била една от водещите световни икономики, по-по-най- във всички области на техниката, науката, икономиката. Живота е бил такъв рай, цените толкова ниски, детството толкова безгрижно, че всички трябва да съжаляват за миналото и да ронят крокодилски сълзи за него, а в същото време да проклинат новите „демократи“, които съборили всичко, за да не остане камък върху камък от социализма.

Да си призная честно, в такива статии има доста често и голяма доза истина, не малка част от данните са реални. Това е и причината много хора да вярват на написаното и да го разпространяват сред познати и приятели като проверени факти. Освен това нещата са поднесени кратко, ясно и емоционално - „окрадоха еди коя си фабрика“, „съсипаха работеща система“ и т.н. и с това удрят по болни теми, от които много хора са засегнати пряко или непряко.

Както монетата има две страни, така и истината има две - добра и лоша.  Само когато човек познава и двете страни, може да си създаде правилна представа за действителността. В такива статии ни представят предимно добрата страна на миналото. А лошата или не е спомената или е само загатната, та човек да махне с ръка и да си каже - това да са му кусурите. Но тъмната страна на миналото е силна, и дълбока, и неочаквана ... И аз бях изненадан, докато се ровех из протоколи или из форумите в интернет.

В следващите постинги искам да ви представя тъмната страна. Те се базират главно на документи, интернет или спомени на познати и роднини. Може да се каже, че по времето на промените не съм бил в съзнателна възраст и нямам кой знае какви собствени спомени за социализма.

Приятно четене!

1 коментар:

  1. Здравейте!
    Поздравиления за блога Ви!
    ОТ години го чета, но сега съм започнал систематично да го препрочитам и да свалям текстовете и цитатите на локалния си компютър, защото вярвам че информация в интернет не е защитена и може да бъде унищожена с един клик. А да бъде погубен такъв колосален труд като вашия блог, би било изключително жалко. Бих се радвал ако мога да комуникирам с Вас по мейла. tani.aleksov@gmail.com
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване