събота, 31 март 2018 г.


Тъмните страни на плановата икономика 1



Приложените документи са извадки от протокол от заседание на политбюро на ЦК на БКП от 1986 г., на което се обсъжда плана за деветата петилетка. Първите две страници са част от изказване на Пенчо Кубадински, а последната от изказване на Васил Цанов. На тези три страници се обсъждат примери за разхищенията по време на социализма:

Дървесина от българските гори остава неприбрана и изгнива, тъй като липсва техника и работници, които да я приберат. В същото време се внася по-скъпа от Коми, а завода за целулоза в Свищов след дълги години изграждане ... остава непостроен и има недостиг на мощности за производството на целулоза.

Още през 1986 г. е известно, че след години се очакват проблеми с недостига на целулоза и хартия, тъй като изтичат споразумения за доставки на дървесина със СССР (едното през 1986 г., другото през 1990 г.)

Спомням си, че малко преди и малко след промените имаше дефицит на тоалетна хартия, тетрадки и др., и се налагаше да се редим на опашки за тях. Може би разхищенията, описани на долните страници, са допринесли за недостига на тези стоки?

                                                                                                                             втора част >>




Няма коментари:

Публикуване на коментар