четвъртък, 1 ноември 2018 г.

Едно време всичко беше по-добро (11)?


В приложението може да намерите докладна записка от градския комитет на БКП в гр. Станке Димитров (дн. Дупница) до ЦК на БКП от 1963 г. В нея се предлага построяването на завод за УКВ радио-апаратура, за да се реши наболелия проблем с безработицата в града. Според записката в настоящия момент в града има около 2400 безработни и техният брой може да нарасне с няколко стотин души, тъй като се очаква да бъдат съкратени работници от Тютюнева промишленост и др. предприятия. Вижда се също така, че в някои предприятия в града има назначени работници, за които на практика няма работа.
По това време населението на град Ст. Димитров е около 35 хил. души. Ако се приеме, че около половината от жителите са в трудоспособна възраст, безработицата може да се оцени на около 13-14 %!

Както се видя от предишните части в началото на 60-те безработица има в Толбухин (дн. Добрич), Хасково, Сливен и Ямбол и др. За безработица в социалистическа България се говори още през средата на 50-те години (в Мемоарите на Т. Живков се споменават около 250000 безработни в страната по времето на Априлския пленум).


<< десета част                                                                                                      дванадесета част >>

    Приятно четене на документа:
                  


Няма коментари:

Публикуване на коментар