вторник, 14 август 2018 г.

Едно време всичко беше по-добро (8)



Приложеният документ е писмо на първия секретар на ОК на БКП в град Толбухин (сега Добрич) от 1962 г. до Политбюро. В него секретарят описва с тревога тежкото положение в региона и моли Политбюро за помощ и съдействие.

За разлика от други окръзи, където има известен недостиг на работна ръка в селското стопанство, в толбухинско няма достатъчно работа за кооператорите. Главната причина е високата степен на механизация в зърнодобива, която „изяжда“ хляба на кооператорите и води до освобождаване на работна ръка. Също така в окръжния град Толбухин има около десет хиляди души без препитание. Това представляват около 37% от трудоспособното население в града! В околните градове (Балчик, Каварна, Ген. Тошево, Тервел) също има безработни. Това води до ниски средни доходи на домакинствата в региона. Броят на безработните в Толбухин се очаква да расте през следващите години заради миграцията от село (виж и тук), което би довело до още по-сериозни проблеми с работната ръка. 
За да се излезе от трудната ситуация партийният секретар предлага да се предвиди разширяването или построяването на редица нови фабрики в града, които да осигурят работа за населението. Сред предложените за разширение са ДИП „Родина, ДИП „Добруджански текстил“, консервната фабрика „Добруджанка“. Също така се предлага построяването на пивоварна фабрика, завод за фуражни дрожди, кожарски, обувен, авторемонтен, акумулаторен и др. заводи. Част от заводите според тогавашния план са предвидени за построяване в други региони на страната.

<< седма част                                                                                          девета част >>









Няма коментари:

Публикуване на коментар