вторник, 10 юли 2018 г.

Приходите и разходите по времето на соца (11)



Като допълнение към предишната част искам да покажа, какво имах предвид с твърдението, че сравненията на покупателната способност в края на 80-те и в днешно време са „несправедливи“. На долните графики може да видите колко килограма (литра, броя ...) от дадена стока е можело да се купи с една средна заплата през годините. 
Веднага се вижда, че в по-ранните години на социализма покупателната способност е била доста по-ниска! И също така колко много е нараснала покупателната способност от времето на социализма до сега (при повечето продукти) ...

При някои от продуктите има (привидно) рязко нарастване на покупателната способност в последните години на социализма. Т. напр. с една средна заплата през 1985 г. човек би могъл да си купи „само“ около 80 кг сирене, а през 88-89 г. вече около 97-105 кг.  (нарастване с около 25%, тъй като заплатите са се увеличили бързо). Но ако се разгледат таблиците от този постинг (Статистики от времето на соца (4): Продадени стоки в търговията на дребно) такова рязко увеличение на продадените/купените стоки не се вижда! Докато парите са се увеличили с 30% (десет милиарда лева!) а заплатите са нараснали с около 25%! Вместо това при някои стоки увеличението на продажбите е максимум около 10% (мляко, сирене, кашкавал, яйца, вина, бира, безалкохолни напитки), а при други стоки даже има намаление на продажбите (хляб, фасул, риба, захар и захарни изделия, зеленчуци, картофи, ракии, облекла, телевизори, хладилници, перални, леки автомобили). Това съвпада с твърдението „пари имаше но нямаше стоки, които да си купиш с тях“, което съм чувал от различни хора. От тук става ясно, че в последните години на социализма има известен недостиг на мляко, картофи и олио, което може да обясни спада на продажбите. (Възможни са и други обяснения - например при рязкото нарастване на заплатите се увеличават автоматично и разходите за шивашки и строителни услуги, ремонт на автомобили ел. уреди и др., които „изяждат“ парите, но нямам достатъчно данни за да ги потвърдя).

Спада на покупателната способност при някои продукти около 1980-85 г. е обясним - увеличението на цените заради кризата. Но прави ли ви впечатление чупката около средата на 60-те години? Както се разбра, тогава също сме били на ръба на фалита и също се е наложило увеличение на цените.

<<десета част                                                                              дванадесета част >>






1 коментар:

  1. Господин Киселец, прочетох задълбочено единадесетте части на изследването Ви. Трябва да призная, че съм впечатлен отвъд думите. Работата Ви заслужава научно признание. Продължавайте все така!

    ОтговорИзтриване