неделя, 15 юли 2018 г.

Кризата през 60-те (10)



Тук може да видите приложени два документа от обсъждането на проекта за дръжавния бюджет за 1960 година. Докладите са сухи и тежки за четене, затова ще се опитам да обобщя най-интересните факти, от които се разбира колко добре е работила социалистическата икономика, на какво се е дължало подобряването на материалното и културното положение на народа и откъде са идвали нашите придобивки, като безплатно образование и здравеопазване, ниски цени и др.  
Не малка част от „развитието на страната“ по това време идва от заеми - външни и вътрешни, включително и скрити такива, които са взети не директно от държавата а индиректно, чрез държавни предприятия. Тази информация обаче е била умело замаскирана от властимащите, и вероятно обществото не е било наясно с истинското положение на нещата. Някои от предприятията са работили по план на загуба, която е била покривана от държавния бюджет (776,7 млн. лв. за 1960 г.). По този начин се осигурява по-ниска цена на продукцията. Интересно е, че дори износът е на загуба (субсидиран) с над 7 милиарда лева.  Също така се вижда, че редовно е имало проблеми с планирането в икономиката - планирани са количества, които не сме в състояние да произведем или пък е планиран износ, за който не се знае дали изобщо има пазари и дали ще можем да продадем. Това води до редовни неизпълнения на годишния план (особено приходната част).


1. Доклад от Кирил Лазаров (Министър на финансите); Относно: Проектът на държавния бюджет за 1960 година

От текста на доклада става ясно, че в графата „Приходи от народното стопанство“ са включени около един милиард лева „внос от чужбина“ - които всъщност преставляват заеми от чужбина. В графата „други приходи“ са включени заем от Държавна спестовна каса (ДСК) и Държавен застрахователен институт (ДЗИ) - 1,25 милиарда лева а други 1,109 милиарда лева са „валутната стойност на машини, съоръжения и др., които се предвижда да бъдат доставени на кредит от социалистическите и капиталистическите страни“. Т.е. от общата сума на приходите за 1960 г. от 31,6 милиарда лева над три милиарда лева са заеми - външни и вътрешни. От текста може да се заключи, че и през 1959 г. има значителни заеми (от ДСК и външни). Интересното е, че в таблицата за приходите има отделна графа „заеми“, която обаче е празна! Това може би е било с цел да се заблудят незапознатите, че всичко е наред и социалистическата икономика се развива прекрасно. Най-вероятно на обществеността е представена само таблицата с приходи и разходи. От нея обаче не може да се заключи за размера на заемите, ако човек не разполага с текста на този доклад или с някаква друга допълнителна информация. 

Интересно е да се види, че в разходите са включени т. нар. „планови загуби“ и „намаление на разходите за попълване на оборотните стредства на предприятията“. Плановите загуби възлизат на около 8,3 милиарда лева през 1960 г. и са главно за покриване на загубите от износа (7,2 милиарда лв.)! Други загуби са за изкупуването на селскостопанска продукция (373 млн. лв.) и разходи за планови загуби на производствените и др. предприятия (777 млн. лв.) Разходите за оборотни средства на предприятията намаляват от 976 млн. лв. през 1959 г. на едва 119 млн. лева. (Кратко разяснение: Всички предприятия по това време са държавни. Държавата прибира „печалбата“ им и им връща част от парите за „оборотни средства“. През 1960 г. обаче върнатите на предприятията средства са значително по-малко в сравнение с 1959 г. - за да може държавата да върже бюджета и да отчете ръст на икономиката. Различни източници наричат това източване на предприятията от държавата. По този начин те страдат от липса на средства и не могат да закупят достатъчно суровини или да направят необходими ремонти, да купят нови машини и др. По описанията в текста може да се предположи, че някои предприятия са принудени да вземат заем от БНБ. Това са на практика допълнителни заеми към бюджета (освен споменатите горе около 3 милиарда лева), които обаче са прехвърлени на предприятията.)

„Преди всичко трябва да се отбележи, че финансовото обвързване на проекта на плана ... беше съпроводено с големи затруднения. Основното затруднение се изразяваше в това, че с проекта на плана не се осигурява достатъчно количество подходящи стоки за износ за обезпечаване изплащането на необходимите вносни суровини, машини, съоръжения и други.“ 

За сравнение на последната страница може да видите данни от друг източник (Статистически годишник за 1961 г.) за реалното изпълнение на бюджета на страната през 1960 г. Това са данните, които са представени на обществеността. Вижда се, че графата „заеми“ е празна! Също така става ясно, че разходите са изпълнени почти на 100%, докато приходите не са изпълнени с около един милиард лева. Освен това графата други разходи е нараснала „необяснимо“ с един милиард лева, докато разходите за народното стопанство са спаднали. В графата „други разходи“ влизат между другото разходите за погасяване на държавните дългове ...

2. (Доклад за платежния баланс на страната от Г. Дамянов?)

От втория документ се вижда, че плана за износ на свине, свинско месо, яйца, доматено пюре, грозде, тютюн, вино , цимент, царевица и др. през 1959 г. не е изпълнен и от това в платежния баланс на страната има пасив от 474 милиона лева. Също така става ясно, че планираните за 1960 г. количества за износ на редица селскостопански продукти (домати, грозде, яйца, плодове и зеленчуци, свине и др.) са нереални и са изпълними само при много благоприятни метеорологични условия през годината, каквито ние досега никога не сме имали за всички продукти едновременно. Други стоки, планирани за износ, са в такива големи количества, каквито ние не сме сигурни, че ще може да продадем (няма търговски спогодби или няма разработени пазари). Също така планираният разрив в платежния баланс за 1960 г. е толкова голям, че трудно може да бъде покрит нито с краткострочни, нито с дългосрочни заеми. В доклада се казва, че „положението с плащанията ни към капиталистическите страни през 1960 г. се очертава като много сериозно“.




















Последните страници съм взел от Статистическия годишник за 1961 г. От тях се вижда реалното изпълнение на бюджета за 1960г.:





Няма коментари:

Публикуване на коментар