четвъртък, 7 юни 2018 г.

Кризата през 60-те (9)

Подпомагане на финансово затруднените трудово-кооперативни земеделски стопанства


На заседанието на Политбюро от март 1963 г. освен мерките за икономии е обсъдено и подпомагането на финансово затруднени ТКЗС в страната. Част от земеделските стопанства получават заеми от държавата или безвъзмездни помощи, на други са разсрочени задълженията към БНБ. От документите се разбира, че главната причина за тежкото положение на тези ТКЗС е голямото засушаване през годината. (Както ще се види в други протоколи, засушаването е честа причина за проблемите в селското стопанство. Като прелиства човек страниците остава с впечатление, че почти всяка втора година е била сушава. Но за това мисля да пиша в друг постинг.) 

Последиците от сушата са компенсирани само частично (напр. засяване на други култури, подобряване на организацията на труда, съкращаване на непроизводствени разходи и др.).
В засегнатите стопанства не може да бъде заплатен задоволително труда на кооператорите, затова е необходимо оказването на финансова помощ. С помощта на държавата на някои кооператори надника е додаден до 1,4-1,8 лв. на ден (при около 27 работни дни / 6 дни в седмицата) това се равнява само на около 37,8-48,6 лв. на месец! През 1962 г. средната заплата в страната е 85 лв. (Виж тук.) Средният надник в селското стопанство през тази година е около 2,38 лв на ден (около 64 лв.). На някои стопанства, въпреки сравнително приличните резулати, са дадени помощи, за да не избягат кооператорите в държавни промишлени обекти, където могат да получават надници по 3-4 лева.
Главната част от подпомогнатите ТКЗС се намират в силно пресечени терени и имат планински характер, някои от тях са и новообразувани, с лоша материална база и недобра организация на труда. Но има и такива, които се намират в полски райони.
Дори и само засушаването да е причината, а не лоша организация и др., оказването на помощ на тези ТКЗС в момент, в който в много сектори на икономиката се налагат икономии поради липса на средства, допълнително утежнява обстановката. От особеното мнение на К. Несторов се вижда, че БНБ очаква трудности с финансирането на тази мярка.


<< осма част                                                                                                     десета част >>

































Няма коментари:

Публикуване на коментар