четвъртък, 30 август 2018 г.

Справка (1)


Из протоколите на Политбюро се намират редица справки за кандидати за различни значими (неполитически) длъжности. От тях може да са види какви критерии са били важни при назначаването на важна ръководна или административна позиция по времето на соца.

Наред с професионалната квалификация на кандидатите се набляга значително на произхода им, семейството, политическата дейност, членството в БКП и пр. Повечето кандидати произхождат от бедно или средно селско, работническо и пр. семейство. Такива с произход от богато семейство почти липсват. От интерес е и политическата ориентация на роднините. Много е важно дали членовете на семейството (съпруг(а), родители, братя, сестри) имат антифашистка, прогресивна и пр. дейност, дали са имали контакти или са били членове на БКП. В една от справките се споменава даже, че братът на съпругата е осъждан от народния съд! 

Типичната справка се разделя хронологично на две части - до девети септември и след това. 

В частта до девети се набляга особено на членуването в БКП или свързани с нея организации, като РМС (работнически младежки съюз) и БОНСС (български общ народен студентски съюз). От предимство е и друженето с „прогресивни“ младежи, членуване в маркс-ленински кръжоци, ятаческа, партизанска или каквато и да е легална или нелегална антифашистка дейност, участие в стачки, присъда от „фашисткия режим“, престой в затвора. Тук-таме се срещат и кандидати с „прегрешения“, като членство в „бранник“ или доноси в полицията, но обикновено има други „смекчаващи вината“ обстоятелства.

Дори и да не са имали активна политическа дейност преди девети, най-късно след светлата дата повечето кандидати са станали членове на БКП, някои даже са успели да се издигнат в йерархията. Броя на безпартийните или членовете на БЗНС е незначителен. Някои от кандидатите са участвали в установяването на народната власт, народния съд, отечествения фронт и др.

                                                                     * * *

В първата част може да разгледате няколко справки за кандидати за комитета по енергетика и топливна промишленост и комитета по лека и хранително-вкусова промишленост от 1962 г. 

Приятно четене на документите!















Няма коментари:

Публикуване на коментар