неделя, 5 август 2018 г.

Когато нямаше престъпност (12)


И в тази част може да прочетете решения на Контролната комисия на ЦК на БКП свързани с различни наказания, наложени на членове на БКП. Протоколите са от 1961 г. 

В някои от протоколите като причина за наложените наказания се споменават различни дребни нарушения, увреждане на продукцията заради небрежност, укриване на мита, групово изнасилване. алкохолизъм, клевети, подаване на грешни данни в автобиографията, използване на служебното положение за лични облаги, дребни подкупи и кражби, присвояване на дребни суми, проява на мързел и небрежност, нанасяне на побой и др.

Не всички от описаните деяния са престъпления, а влизат в графата „неморално поведение“ или „отказ са се изпълни решение на БКП“. Прави впечатление, че няколко от наказанията са свързани с отказ на работа в ТКЗС. Така например в един от протоколите е описано, как член на Партията отказал да изпълни решението на БКП да се върне на село за да работи в тамошното ТКЗС. В друг от случаите технолог от консервната фабрика е накаран от окръжния комитет на Партията да стане бригадир в ТКЗС, но отказал с думите „каквото и наказание да ми наложите няма да изпълня това решение“. В друг случай член на БКП е наказан със „строго мъмрене и предупреждение“, за това че отказал да остане счетоводител на ТКЗС и отишъл на работа в ДЗИ в града. Мотива му бил, че не иска да работи повече за 400 лева на месец, когато в града щял да получава 600-700 лева (сумите са в стари пари, преди обмяната от 1962 г.). Явно положението в селското стопанство по това време е било тежко, а заплащането ниско и много хора са се опитвали да „избягат“ в града в търсене на по-доходна работа. Това довело до недостиг на работна ръка. БКП пък се опитала да реши проблема с принуда и заплахи за изключване от Партията ... 

За неморално поведение (извънбрачна връзка и др.) са наложени наказания като „порицание“. Един член на БКП пък е изключен за ... неморални връзки с игумена на манастира. За същия е споменато и друго наказание от 1953 г. за „непристойно поведение пред комисията по заема“. (През 50-те години държавата налага на няколко пъти „доброволни“ държавни заеми „за развитие на народното стопанство“, „заем 'втора петилетка' “, „заем за развитие на селското стопанство“ и др. )

<< единадесета част                                                                                  тринадесета част >>

















































Няма коментари:

Публикуване на коментар