събота, 13 април 2019 г.

Статистики от времето на соца (6)


Химизация на селското стопанство през 80-те


От таблицата „Употребени минерални торове и доставени химически средства за защита на растенията в селското стопанство“ може да се добие представа за химизацията на селското стопанство по време на социализма. С употребата на торове и средства за защита се повишават значително добивите в земеделието. Средствата за защита (хербициди, пестициди, фунгициди ... ) са доставяни в количества около 0,5-0,8 кг на декар обработваема земя. (Виж и тук цитат от НС, от който се виждат усилията за химизация на селското стопанство.)

Интересно е да се отбележи, че през 60-те години у нас е използван масово инсектицида ДДТ (дихлородифенилтрихлороетан). Заради лесното производство и доброто действие срещу вредители този препарат десетилетия наред е бил най-използвания инсектицид в света. С течение времето е установено, че ДДТ е много стабилно съединение, което трудно се разлага под действието на слънчевата светлина и околната среда. Затова то се натрупва  в почвата, оттам в растенията и животните и накрая достига до върха на хранителната пирамида – човека. Заради подозрения, че ДДТ може да предизвика рак, той е забранен за употреба в последствие в доста държави (вкл. и в България). Години след забраната му в почвите у нас са измервани немалки концентрации на ДДТ. Затова твърденията от сорта на „при соца нямаше толкова химия в селското стопанство и храните“ са съвсем неоснователни.

Примери за екологичните проблеми към средата на 80-те, предизвикани между другото и от употребата на препарати за растителна защита и торове, може да намерите в тази стенограма от Народното събрание от 1985 г.


<< пета част                                                                                                     седма част >>
Данните са от Статистическия годишник за 1991 г.:


Няма коментари:

Публикуване на коментар