сряда, 1 май 2019 г.

Когато нямаше престъпност (17)



Цитати от заседание на НС от 30 март 1982 г.

Светла Даскалова (Министър на правосъдието, обсъжда се Законопроект за изменение и допълнение на Наказателния кодекс):

... На първо място, във връзка с линията за стесняване приложното поле на наказателната репресия се предвижда да се декриминализират дребните кражби, присвоявания и обсебвания на обществено имущество, извършени за първи път, когато предметът на деянието е до 50 лв. Те ще се наказват по административен ред с налагане на глоба от 50 до 300 лв., но не по-малко от тройната стойност на вещта.
В магазините, производствените предприятия, в сферата на търговското обслужване, в строителството и другаде, както знаете, се извършват значителен брой дребни кражби, присвоявания и обсебвания в малки, незначителни размери. Взети поединично, те не представляват голяма обществена опасност, но в своята съвкупност нанасят големи вреди на народното стопанство и деморализират гражданите. Сега в преобладаващата си част тези деяния остават на практика ненаказуеми поради тяхната маловажност и усложнения процесуален ред, по който се реализира наказателната отговорност. ..

проф. Иван Ненов

... Ако анализираме текста на разглеждания законопроект ... 
От друга страна, декриминализират се, като се превръщат в административни нарушения, някои по-често срещани немаловажни престъления, чието наказване по  административен ред ще може да се обезпечи в много по-голяма степен, отколкото, ако би се търсила наказателна отговорност по сложната процедура на  наказателния кодекс.
И обратното, спрямо абсолютно и относително неголемият брой, но все още съществуващи тежки престъпления, се утвърждава линията на използване съответно засилени наказания - по-продължителни срокове лишаване от свобода, ...
(Статистика за броя на престъпленията през 80-те може да намерите в седма част)

проф. Костадин Лютов

... Преобладаващата част от извършваните в страната престъпления са сравнително леки. ... Тези данни обаче не ни успокояват, защото има обективни възможности за много по-големи успехи в борбата с престъпността. Все още в страната се извършват немалко тежки престъпления, които при развитието в  другите области на обществените отношения би трябвало да са вече рядко изключение. ...


<< шестнадесета част                                                                   осемнадесета част>>

Няма коментари:

Публикуване на коментар