неделя, 18 август 2019 г.

Когато нямаше престъпност (19)


Цитати от стенограма на НС от заседание на 28 ноември 1976 г. Обсъжда се законопроект за Народната милиция.


Димитър Стоянов (министър на вътрешните работи):

...
законопроектът предвижда Народната милиция да работи в тясно взаимодействие с обществените органи и организации в борбата срещу безделието, алкохолизма и моралната разпуснатост и да им оказва активна помощ ...
...

Никола Лалчев:
...
Големите, сложни и отговорни проблеми и задачи  ...  налагат необходимостта от по-нататъшно усъвършенстване на дейността на органите на Народната милиция и засилване на борбата срещу престъпността и другите противообществени прояви.
На Юлския пленум първият секретар на Централния комитет на Българската комунистическа партия и председател на Държавния съвет др. Тодор Живков с маркстистко-ленинско проникновение и комунистическа непримиримост постави въпроса за организирането на всестранна борба за запушване на всички канали и каналчета, по които се разпиляват материални, валутни и финансови ресурси и национален доход, като едно от средствата за повишаване ефективността на нашата икономика през седмата петилетка.
Това е голям партиен и държавен въпрос ...
(различни примери за т. нар. стопанска престъпност, за която става въпрос тук, може да се намерят в четиринадесета част и осемнадесета част)

Иван Вачков:

...
От активната дейност на милицията, от компетентната  и своевременната и намеса зависи до голяма степен да станат по-редки случаите на безстопанственост, на разпиляване на народното имущество, на длъжностни присвоявания, на кражби от блоковете на аграрно-промишлените комплекси, на невярно отчитане на плановете с цел да се получат незаслужени премии, на некачествена и нестандартна продукция и т. н.
...

<<осемнадесета част                                                                   двадесета част>>

Няма коментари:

Публикуване на коментар