събота, 24 август 2019 г.

Призраци от стенограмите (26)


Цитати от заседание на НС на 30 октомври 1974 г. , обсъждане на плана за 1975 г.


Найда Манчева:

... В завод „8-ми март“, където работя, също се обновява техниката. Изцяло нова и скъпа техника е монтирана в новопостроения цех за апретура и багрене на тъканите. ...

... нашата лека промишленост и по-конкретно текстилната изостава в изпълнението на някои важни изделия от жизнена необходимост за населението. Резултатите от труда на нашите работници можеха да бъдат по-големи, ако във всяко предприятие се създават условия за пълно натоварване на тази високопроизводителна техника. За това причините са няколко, на които искам да се спра.
На първо място, това е плановата недообвръзка с материали на предприятията, допускани от всички планиращи органи. (това, преведено на български, е примерно да ви направят  годишен план за ушиване на 100 ризи, а да ви дадат плат за 70. После иди и търси кой е виновен за неизпълнението на плана...)
Второ, недостиг на работна ръка. ....
На трето и не на последно място, несъвършената организация на производството и труда. ...
... Все още кадрите в предприятията в по-голямата си част са стари работници. В нашия завод ежегодно не постъпва необходимият брой нови млади работници, а търсят възможност да се устроят на друга работа. Следователно тук сериозно трябва да се помисли  и да се вземат мерки, например да се даде възможност на отделните предприятия да строят ведомствени жилища, детски домове и ясли.


Като народен представител в срещите си с избирателите аз често се натъквам на оплаквания по въпросите на търговията. Макар нашата столица да е снабдена с хубави стоки - наши и вносни, по витрините да се излагат модерни десени, модели и т. н., все още редица стоки липсват на пазара. Забелязва се напоследък, че се предлагат повече вносни и луксозни стоки, а стоките за широко потреблени като че ли намаляват. ...

... Много стоки липсват на пазара, а в същото време се продават под тезгяха. Редица от стоките като цяло предварително се разпродават от задната врата, което е в пълно противоречие с морала в социалистическото ни общество. В много случаи се допускат грубост и невъздържаност  от страна на търговските работници към купувачите. ...

... Недостатъчни са магазините, особено в новите жилищни комплекси. Често ще видим жени, натоварени с мрежи и чанти, накупили продукти от центъра, да се блъскат в претъпканите превозни средства на столицата. Този въпрос не трябва да търпи никакво отлагане. Заедно с построяването на новите жилища трябва да се строи и търговската мрежа, детските домове и ясли, което ще облекчи най-вече трудещата се жена - майка и домакиня.

Много често на пазара липсват стоки, които са традиционни за нашия пазар. Става дума за плодовете и зеленчуците. Мисля, че е време да се поговори и за правилната организация в аграрно-промишлените комплекси, което вече се стремят да засаждат високодобивни култури, без да се съобразяват и с нуждите на гражданите. Не е оправдано да се внасят селскостопански произведения, когато в нашата страна се дават високи добиви. (Няколко примера за недостиг на земеделска продукция)


Димитър Тужаров:

... резултатите от достиженията през изминалия период радват, но не малко са обединенията ..., които не изпълняват плановите показатели, предвидени по петилетката. Даже и такива крупни обединения като „Балканкар“, „Корабостроене“, „Тежка химическа промишленост“ др. изостават поради това, че не са намерени възможности за мобилизиране силите на колективите ... Основният резерв за повишаване ефективността на производството е пълното натоварване на производствените мощности и достигане на проектните технико-икономически показатели на нововъведени мощности. Забавянето в усвояването на мощностите става причина да не се произвежда предвидената по плана продукция, с което се нарушава балансовата обвръзка и се разстройва  организацията в редица други предприятия.
... В редица случаи в пусковия срок не се въвеждат всички подобекти. Така в комбината за целулоза и хартия „Ст. Кираджиев“ са въведени в действие отделни подобекти със закъснение над 10 месеца, а в отделни участъци на производстввения процес ефективното работно време на машините се използва от 30-70 %. ... (Примери за разхищения в завода за целулоза в Свищов от по-късни години)
Показателен пример за лошо използване на производствените мощности е завод „Заря“ - Павликени. Той е въведен в действие през март 1972 г. с мощност 1285 хил броя джанти. През 1973 г. планът на завода е бил 17% от проектната мощност, 1974 г. - 39% и за 1975 г. в разчета на Държавния комитет за планиране е предвидено 27% от проектната мощност. ...

... Над 32% от престоите на машините в машиностроенето през първото полугодие на т.г. се дължат на незадоволителната организация на труда и лошата трудова дисциплина. Освен това новодоставените машини и съоръжения бездействат в някои предприятия с месеци, а в отделни случаи и с години. В кобината за целулоза и хартия „Стефан Караджиев“ в Нови Кричим са доставени, но не се използват машини за 4608 хил. лв., в завод „Звезда“ - Луковит - за 1300 хил. лв, в Химическия комбинат във Видин не работят машини и съоръжения на обща стойност 13597 хил. лв. и др.
.. Нарушението на дисциплината нерядко е свързано с равнището на организацият ана труда и управлението, с увеличаване на непроизводствените разходи, създаване на дублиращи се звена и раздуване на административно-управленческия пресонал. Преди седмица разговарях с директор на производствено предприятие, от когото разбрах, че освен другите заместник-директори има назначен и заместник-директор по търговията. Питам - нужен ли е и такъв заместник? Отговори - „ не, но ми го дават от обединението. ...“

<<двадесет и пета част                                                            двадесет и седма част>>

Няма коментари:

Публикуване на коментар