неделя, 16 декември 2018 г.

Когато нямаше престъпност (14)


(По материали от заседание на НС от 30 октомври 1986 г. при обсъждане на Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс)

В приложението може да намерите изказването на С. Даскалова (министър на правосъдието). То започва със стандартното позоваване на спуснати отгоре „линии“, в случая докладната записка на Т. Живков „ Съображения по някои актуални проблеми на нашето развитие“, за да обоснове нуждата от по-ефективна борба с „престъпността и другите отрицателни явления“. В изказването могат да се намерят различни данни за стопанската престъпност по времето на социализма. Разбира се, че през последните години има тенденция на нарастване на посегателствата върху социалистическата (държавната) собственост и на престъпленията в икономиката, някои от които са в големи и особено големи размери, под формата на продължавано престъпление и от повече лица. По оценка на изложителя материалните щети само от санкционираните престъпления против социалистическата собственост са нараснали от 4 млн. и 630 хил. лв. през 1980 г. на 12 млн. и 848 хил. лв. през 1985 г. Посочени са примери на присвояване на значителни суми в София, Русе, Варна и Велико Търново, като средствата са присвоени от магазини, храна за болници и др.

От отделни реплики (изказвания, които не са приложени, но може да прочетете на линка горе) се разбира, че кражби (за първи път) на стойност до 50 лв. са на практика декриминализирани и не минават през съдилищата, а се налагат административни наказания. При средна заплата към 200 лв в средата на 80-те това се равнява на около 1/4 от средното заплащане. В днешно време (2018 г.) тази сума би отговаряла на 200-250 лв. (Тази информация е важна за сравнение на нивото на престъпността през 80-те и в днешно време, виж тук).

При обсъждането са споменати с няколко думи грабежи в Хасково, Ловеч и София.


<< тринадесета част                                                             петнадесета част>>






Няма коментари:

Публикуване на коментар