понеделник, 2 април 2018 г.

Тъмната страна на колективизацията 3

Мляко от умрели крави


Приложените три страници съдържат изказване на Янчо Георгиев (според интернет той е секретар на окръжния комитет на БКП в Хасково) на Пленум на ЦК на БКП през 1951 г. От тях се вижда подобна картина на описаното в част 1 и 2: Побои и насилие над селски стопани, които не са влезли в ТКЗС. Лоша организация на посевите, в следствие на което продукцията е малко и кооператорите получават мизерни надници. Налагане на глоби на несъгласните селяни.

На населението са наложени наряди (задължителни доставки на жито, месо, мляко и др. за държавата, определяни според декарите или броя на животните, притежавани от стопаните. Тук не се споменава, но задължителните доставки се изкупуват от държавата на по-ниски цени от цените на свободния пазар).

В отговор на запитване на партийци, Министерството на доставките отговаря, че трябва да се събира мляко и от ... умрели крави и овце.
(Моето тълкувание е, че вероятно е имало стопани, които са се опитвали да заобиколят държавните доставки, и са декларирали, че някоя и друга овца или крава е умряла. За да пресекат това, властите явно са били принудени да „вземат мерки“. Но няма начин покрай сухото да не е изгоряло и мокрото.)

Този Пленум от 1951 г. е много „плодовит“, с цитати от него може да се направят още няколко постинга ...

Част втора:       Част втора                                                                       четвърта част >>
Част първа:      Част първа




Няма коментари:

Публикуване на коментар