събота, 19 октомври 2019 г.

Призраци от стенограмите (32)


Цитати от стенограма на НС от 27.12.1968 г. (следобедно заседание). Трябва да призная, че това е един от редките източници, които съм виждал, в които положението с рентабилността в селското стопанство е описано така ясно и директно:

Петър Танчев (заместник-председател на Министерския съвет):

(обсъжда се проектоплан за 1969 г.)
...
... Другарки и другари! Един от основните въпроси, който стои пред селското стопанство, е дълбокото преустройство на модерни промишлени основи на този важен отрасъл от нашата икономика, за да се издигне неговата рентабилност и конкурентоспособност на международния пазар. Този голям проблем стои пред нас с голяма острота, особено като се има предвид обстоятелството, че ние изнасяме големи количества селскостопанска продукция в прясно и преработено състояние и че делът на тази продукция заема значително място в нашия износ по първо и особено по второ направление. За разрешение на този голям проблем още преди една година др. Тодор Живков постави като задача ... да се разработи програма ...

... Какво означава например приложението на тази програма?
Това означава ние да получим допълнително 3 млн. т зърно и решително да снижим себестойността, която за пшеницата ще достигне около 5-6 стотинки, за царевицата - 4-5 стотинки, за ечемика - около 4 стотинки, за слънчогледа - около 9 стотинки. 

Само когато получим тези резултати, ние ще превърнем този клон от селското стопанство в рентабилен и напълно конкурентоспособен на международния пазар, тъй като себестойността на зърнопроизводството ще бъде по-ниска от международните цени. 
Това също така означава работната ръка сега, ангажирана в зърненото производство от около 200 хил. души, да намалее на около 80 хил. души, ...
...
Другарки и другари народни представители! Докато в зърнопроизводството през последните години ние направихме решителна крачка напред, то при производството на домати за този период стоим на едно и също място.
... Трябва обаче да отбележим, че нашите домати през последните години се изнасят в неподходяща опаковка и при дълъг транспорт, което дава сериозни отражения върху качеството и цената. В сравнение с други страни-износителки нашите домати имат два пъти по-ниска цена и поради това ние получаваме ниска и бих казал много ниска възвръщаемост. ...

За високата себестойност и износа на селскостопански стоки на загуба към края на социалима може да прочетете тук , тук и тук.

<< тридесет и първа част                                                   тридесет и трета част >>

Няма коментари:

Публикуване на коментар