събота, 2 юни 2018 г.

Приходите и разходите по времето на соца (2)


Средна заплата



За сравнение в таблицата са дадени и средните заплати след промените. Доста често в интернет се споменава средна заплата от 250-270 лв. по време на социализма, но както се вижда от таблицата, това се отнася за последните няколко години, през повечето време от социализма заплатите са значително по-ниски, като започват да растат по-бързо през 80-те години. До 1990 г. цените на стоките са фиксирани от държавата, при освобождаването на (някои от) цените в края на Правителството на А. Луканов настъпва висока инфлация. (Според различни източници*,** в интернет поне част от повишението на заплатите през 70-те и 80-те години не е реално, просто са напечатани пари, без да се увеличат произведените стоки – тъй като цените са фиксирани настъпва т нар „скрита инфлация“, пари има и хората се чувстват богати, но няма достатъчно стоки, които да се купят с тези пари. Виж и таблицата „Парична маса“ и Отчета на БНБ за 1988 г., стр. 40). Поради голямото търсене на стоки (и многото налични пари в икономиката) цените рязко се повишават. През 90-те години са необходими индексации, които да компенсират инфлацията, затова заплатите нарастват рязко.

**http://www.bnb.bg/ResearchAndPublications/PubPeriodical/PubPAnnualReport/index.htm?forYear=1988 (Отчет на Българска Народна Банка за 1988г) 




За сравнение е дадено разпределението на заплатите през 1977 г. Както се вижда от официалната държавна статистика, разликата между ниските и високите заплати е над 3 пъти. Може да се каже, че около 60 % от заплатите са по-ниски от средната за тази година (приблизително 170лв).

Има разлики в заплащането в различните отрасли. За 1977 г. най-ниски са средните месечни заплати в „горско стопанство“ (117лв) а най-високи в отрасъла „строителство“ (178лв).



<< първа част                                                                                              трета част  >>

Използвани оригинални таблици от източниците:
(Статистически годишник на НРБ/РБ от различни години)










1 коментар:

  1. Статистика- Стъкмистика. Иван яде пържола, а Петър втасало зеле, то това значи, че всички ядем зеле с месо. Цифрите на автора на блога категорично не са вярни. След Поредната Задължителна обмяна парите в Български лева през 1962 год. заплатата на магазинер, управител на търговски обект, счетоводител е 60 лева до 1969 год. Тези Цифри за заплати може да са на КаДеСари. А Ергенският данък. Същия е ако нямаш дете и за двамата. А другите видове данъци. На село 1956 год. са ти омотали къщата с метално въже завързано за трактор Универсал 22 коня и ти разтърсват къщата за доброволно влизане в ТКЗС. Влизането в ТКЗС означава целият ти имот, цялата ти земя, всичката ти стока и животни, веялка, трактор, железни и дървени плугове да се откажеш от тях, като ги подариш и после да копаш трънките - пета категория труд за 5 стотинки 12 часов трудоден. Обикновенната надница в ТКЗС-ДЗС до 1982 год. беше 72 стотинки, а после стана 80 стотинки за трудоден. Щом нямаш имущество или средства за производство, то ти си роб. За да работи робът трябва да е здрав- безплатно зъбо лечение и здравеопазване и нахранен- евтин хляб, лютеница и сирене. Зомбиран с лозунги в училище за да е по- производителен. Посредникът при капитализма са парите, а при комунизма са лозунгите. Дори и статистиката на автора на блога да е вярна, то с Български лев на НРБ обезпечен с злато не можеше да се пазарува в Кореком. Ако купиш Долари или валута на улицата или в къщи отиваш в затвора. Другото е лъжа. Няма по- най - най - прост народ от Българите. Лично аз се срамувам, че съм Българин. В много заложни къщи окачили снимки на Левски. Татуирали си Левски и др. народни будители и се занимават с измами, лихварство или побой- правораздаване. Видиш ли на 09.09.1944 год. и през 1989 год, 2004 год. - НАТО и 2007 год. ЕС са дошли някакви нови. Лъжа. Крушата не пада по- далече от дървото. или Преоблекъл се Илия и пак в тия. Що за народ сме Минке.

    ОтговорИзтриване