понеделник, 25 юни 2018 г.

Приходите и разходите по времето на соца (6)


Цените през 80-те


Други цени през 80-те


Както обясних в предишните части, цените на потребителските стоки през 80-те години не са дадени в статистическите годишници, а в отделни брошури, до които достъпът е по-труден и цените по това време трудно могат да се проследят. Вероятно управляващите са искали да скрият повишенията на цените от западната пропаганда, а и хората да не си спомнят и да не знаят какъв е бил стандарта на живот тогава. Вместо цени са дадени индекси на потребителските стоки (процентното изменение на цените спрямо предходната година), но от тях непосветените много трудно могат да пресметнат реалните цени на отделните стоки по това време.

Обещавам да кача в интернет цените от споменатите горе брошури при възможност. Дотогава ще се възползваме от няколко трика и малко математика. Още преди години бях чел в разни форуми, че част от цените могат да се пресметнат по следния начин: В статистическите годишници, в раздела „Вътрешна търговия“ има таблици с данни за количеството на продадените стоки (напр. 1980г. са продадени общо х тона хляб. ) и други таблици с количеството на продадените стоки в левове (напр. през 1980г. продаден хляб за  у хиляди лева). От тези таблици може да се изчислят приблизителните цени на някои (групи) стоки, като се раздели общата стойност на продадените стоки в хиляди левове на количеството продадени стоки. Тук съм обобщил (средните) цени през 1980 г. и през 1989 г.: 




Изчислените цени на някои от стоките (ориз, фасул, картофи, яйца) отговарят приблизително на продажните, при други (хляб, месо) са по-скоро средна стойност за цялата група продукти (тъй като месото включва пилешко, свинско, телешко; котлет, шол итн.; хляба включва бял, добруджа, типов), но въпреки всичко може да се добие представа за нивото на цените през 80-те години, както и да се проверят данните от случайни източници в интернет за достоверност (или обратното). 

Пример: от достоверни източници ми е известно, че лек автомобил Жигули към средата / края на 70-те години е струвал около 6000 лв. Изчислената средна цена за автомобилите през 1980 г. е 6307 лв. От надежден източник зная, че чифт качествени (и вероятно скъпи) мъжки обувки е струвал към 40 лв. (1986 г.), средната стойност за обувки е 19,15 лв. (тук влизат всички видове мъжки, дамски и детски; летни, зимни, сандали, чехли идр.). От това мога да предположа, че изчислените стойности посочени горе са реалистични.

Друг пример: На различни места в интернет се твърди, че през последните години на социализма цената на килограм домати е била около 20 ст. Много се съмнявам в тази стойност по няколко причини: 
  1. през 1990 г. килограм домати полско производство струва средно 2,4 лв (за цените през 90-те може да прочетете в следващите части). Трудно мога да си представя такъв рязък скок на цените от 10 пъти за една или две години 
  2. изчислената от мен (усреднена) цена за всички зеленчуци през 1989 г. е 0,69 лв., затова предполагам цена на доматите (които не са от най-евтините зеленчуци) от поне 1 лв.  
  3. Според таблиците през 1977 г. (виж предишните части) килограм домати в държавните магазини е струвал средно 26 - 34 ст. (а на кооперативните пазари – 54 ст.). След масовото увеличение на цените през 1979 г. едва ли цената на доматите е паднала. 

За сравнение средната пенсия и заплата по това време са:
1980 г.  пенсия -   69,5 лв.;   заплата - 182 лв.
1989 г.  пенсия -  116,8 лв.;  заплата - 274 лв.

<< пета част                                                                                            седма част >>

Използвани оригинални таблици от източниците:
(Статистически годишник 1990 г.)



Няма коментари:

Публикуване на коментар