четвъртък, 28 юни 2018 г.

Приходите и разходите по времето на соца (8)


Цените през 80-те


Цените през ... 1990 г.


Колкото и да ви се струва страннно, от цените през 1990 г. може да добием представа за цените в последните няколко години на социализма. 

Това е необходимо, тъй като както споменах в предишните части, данните за цените на потребителските стоки през 80-те години са старателно укрити от властите и не са публикувани в статистическите годишници на НРБ (става въпрос за годините 1978 до 1993). Едва през 1994 г. в годишниците се появяват отново цени, като за наш късмет са дадени такива за четири години назад. 

Таблиците от предишните части дават ценна и надеждна информация, но за жалост съдържат сравнително ограничен брой стоки. Временно ще си послужим с данните за 1990 г. докато намеря по-надеждни данни.

През 1990 г. Тодор Живков вече не е на власт, но на практика нещата не са се променили много. На власт е все още БКП (преименувана в БСП), министър-председател е Андрей Луканов (два мандата). Освен малко козметични промени в законите нещата вървят почти както преди. И цените са (почти) същите като през 1989 г. ... 
От сравнение с предишните части се вижда, че всъщност най-важните стоки не са променили цените си и струват също толкова, колкото и през 1985 г. , някои даже и през 1980 г. Такива стоки са хлябът (бял 48 ст./кг, добруджа 35 ст./кг),  брашното (60 ст./кг), олиото (1,5 лв./л), захарта (1,5 лв./кг), млякото (прясно 36 ст./л, кисело 23 ст./0,5кг), кравето сирене (2,6 лв./кг), кашкавалът (4 лв./кг), билетът за градския транспорт (6 ст.),  пощенската марка (5 ст.),  телефоннният разговор (импулс 3 ст.), електроенергията (дневна 4,5 ст./квтч) и др.
Останалите цени, за които нямаме данни от предишните части, може да се пресметнат приблизително по следния начин: През 1990 г. общата инфлацията на цените достига 150% (виж таблиците), като спиртните напитки, и тютюневите изделия почти удвояват цените си, докато хранителните стоки нарастват средно „само“ с 30%. Т.е. в най-добрият случай цените през 1989 г. са били средно 1,5 пъти по ниски от тези през 1990 г. 

Разгледайте добре таблиците! Ще останете доста учудени. Много от цените не са такива, каквито се разпространяват масово в интернет!

<<седма част                                                                                            девета част>>











Няма коментари:

Публикуване на коментар