вторник, 11 декември 2018 г.

Призраци от стенограмите (10)


Тук може да прочетете цитати от стенограма от заседание на народното събрание от 14.12.1989 г. От изказването на председателя на БНБ Васил Коларов става ясно, че важни данни за тежкото финансово състояние на страната не са били известни на обществеността, и дори редовите членове на БКП са узнали за него едва дни преди това на декемврийския Пленум на ЦК на БКП.


Васил Коларов (Председател на Българската Народна Банка):

От 1961 г. досега ние имаме значителен ръст на парите в обращение у нас. Една част от ръста на масата на парите в обращение се дължи на обективния ръст на нашата икономика. Друга част се дължи на процесите на инфлация, за които стана дума на завършилия вчера пленум на Централния комитет на партията. За първи път у нас ясно и открито се говори за това. 
Това поражда обективна необходимост и от по-големи парични копюри, тъй като с годините всяка година паричният оборот в страната в налични пари нарастваше с около 8 на сто ... 

Друг сериозен фактор за издаването на този указ е обстоятелството, което беше разкрито също едва на завършилия вчера пленум на Централния комитет на партията - че от години наред нашият бюджет е дефицитен, въпреки че това не беше говорено досега, т.е. с годините е натрупан и голям дълг на бюджета към банките. Др. Петър Младенов в своя доклад назова абсолютната цифра на този дълг - над 10 милиарда лв. Ако се отчетат и някои скрити форми на такъв дълг, всъщност сумата е дори по-голяма, може би над 16 млрд. лв. Между впрочем този дефицит на бюджета е един от основните фактори за инфлацията в нашата страна, тъй като това е канал, по който се пускат пари без стоково покритие. (Едно уточнение - това не е външният дълг на страната, който е в чужда валута, главно долари, а дълг на държавата към българската банка в левове. За външния дълг може да прочетете по-долу)


... Ако има държавни съкровищни билети, както се предлага с този указ, всъщност се въвежда една по-свободна и по-демократична форма за финансиране на това зло, което все едно е налице - бюджетният дефицит.
... Става въпрос освен съществуващите банкноти в обращение да се пуснат и нови, по-големи купюри - държавни съкровищни билети, примерно от 50 и 100 лв. ...

... Ние с вас знаем след завършилия вчера пленум на Централния комитет на партията, че един от основните финансови дисбаланси в нашата страна това е дисбалансът между парите и стоките. ... ежегодно средногодишно за дълъг период от време парите в обращение у населението нарастват средногодишно с около 10-11 на сто, което е значително над нарастването на нашата икономика - около 5 на сто ... ... банковите кредити за самата икономика, т.е. банковите кредити за капитални вложения и банковите кредити за  оборотни средства, растат значително по-бавно, отколкото расте икономиката ... Така че нарастването на на банковите кредитни вложения идва всъщност ... за да се финансира бюджетният дефицит. ... (допълнителна информация по темата може да намерите тук)


... В заключение искам да кажа и това, че немалък фактор за голямото нарастване на парите в нашата икономика е голямато нарастване през последните години на привлечените от чужбина средства под формата на кредити в конвертируема валута, за което също стана дума на току-що завършилия пленум на ЦК на партията.  
... нашите валутни разходи в този период оставаха 4 години подред, включително и тази година, значително по-големи от валутните ни постъпления. 
... една от най-големите вини на командно-бюрократичната власт у нас от 1986 до тази година включително това е, че не се каза истината на народа: че се налага да стегнем колана и да приведем валутните си разходи в съответствие с намалените валутни постъпления на страната с около 1 млрд. щатски долара. Поради това и ние продължаваме с вас всяка година да харчим 1-1,5 млрд. долара повече, отколкото изкарваме, а това трупа дългове на гърба на нашата икономика.
За тези 4 години, от 1.1.1986 г., брутният (външен) дълг на страната порасна с повече от 7 милиарда щатски долара. Всяка година плановете за валутните ни постъпления бяха с  35 до 50 на сто по-големи, отколкото отчетът на валутните постъпления за предходната година въпреки острите възражения на банката в правителството и другите органи. Нас ни наричаха в този случай валутни стагнатори. Казваха, че искаме да заведем България към планирана стагнация. ... 
(тук може да намерите предупреждение на В. Коларов за угрозата, надвиснала над страната пред пленум на ЦК на БКП от 1986 г.)

<<девета част                                                                                         единадесета част >>




Няма коментари:

Публикуване на коментар