събота, 1 декември 2018 г.

Призраци от стенограмите (7)



Тук може да намерите цитати от обсъждане на проектоплана за 1986 г. в народното събрание на 12 декември 1985 г. В някои от изказванията се говори за настъпилата през последните една-две години „тежка суша“, която води до значителни проблеми в селското стопанство, недостиг на селскостопанска продукция и храни, недостиг на електроенергия (и режим на тока) и др. Но ако човек чете между редовете, ще разбере, че „сушата“ идва от североизток. А ако прочетете последния абзац на този постинг, ще разберете защо властите избягват да говорят за истинските причини и крият действителното положение от народа.

А тези, които се ръководят от принципа „око да види - ръка да пипне“, могат да намерят тук данни за количеството на валежите през 80-те ...


И. Илиев
...
Всеизвестно е, че  природните условия през последните три години са неблагоприятни. Но 1985 г. няма равна на себе си през настоящето столетие. Това се отрази особено тежко върху развитието на селското стопанство, а също така и върху енергетиката. Общо продукцията на селското стопанство се очертава да бъде с около 9 на сто по-малко от 1984 г. Сушата повлия най-силно на зърненото производство. Полученото зърно е 50 на сто от това, за което бяха създадени условия при една средна по влажност година.
Недостигът на вода стана главен проблем. Крайно недостатъчна е водата за развитието на животновъдството, за промишлеността. В много райони и големите градове се чувствува остър недостиг на питейна вода за населението.
Известни са затрудненията в електроенергетиката. Освен с неблагоприятните природно-климатични условия те са свързани със слабости и трудности в изграждането и въвеждането на нови и незадоволителното поддържане и ремонт на съществуващите енергийни мощности, неикономичното използуване на електроенергията и енергоресурсите във всички сфери на народното стопанство. ...

Б. Белчев

... независимо, че през тази година се очертава народното стопанство да понесе изключително големи загуби от необичайната и продължителна суша. Благодарение на далновидната политика на Българската комунистическа партия ... беше постигната допълнителна продукция, която в значителна степен успя да компенсира загубите от селското стопанство.

Е. Христов

... Както е известно, годината, която изтича, постави на тежко изпитание цялото народно стопанство. Неблагоприятното стечение на различни и добре известни обстоятелства изправи нашата икономика пред големи затруднения.
Изправихме се пред общонационален недостиг на хранителни продукти, на енергийни и водни ресурси. Наруши се нормалният ритъм на производството и нормалният ритъм на живот.
...
Ние трябва да отчетем, че изпълнението на плана ще се осъществява в трудни условия. Не са преодолени напълно последствията от изминалите две години, а и не сме застраховани, че няма да се повторят някои от обективните трудности, с които се сблъсквахме през тях. ...
Нашите врагове очакват с нетърпение развитието на икономическа, социална и политическа криза в България. Нашите приятели очакват от нас да излезем от трудностите и да отбележим нови успехи. Ние трябва да направим всичко възможно, за да огорчим враговете и да зарадваме приятелите.

<<шеста част                                                                                                          осма част >>

Няма коментари:

Публикуване на коментар