четвъртък, 27 декември 2018 г.

Ще ни изхвърлят зад борда (1)


Мисля, че е време да разкажа, защо този блог се казва „Ще ни изхвърлят зад борда“В днешно време на много места може да прочетете, че, видите ли, преди промените всичко в нашата икономика вървяло по мед и масло и процъфтявало. Дошла изведнъж „демокрацията“ и хоп - затворила всички работещи преприятия. Това всичко било организирано от някакви тъмни западни сили, с цел да премахнат конкуренцията от наша страна и пр. И ако бил останал комунизма/социализма това нямало да се случи.


Когато се четат протоколите на Политбюро отпреди промените обаче се вижда съвсем друга картина. Икономиката на нашата страна (а и на  останалите в източния блок) не върви добре, трупат се валутни дългове, дават се дотации на губещи предприятия и за да се покрие загубата от износа на селскостопанска продукция, печатат се пари, което води до скрита инфлация. Недостиг на стоки измъчва населението, държавата е на ръба на валутния фалит. 

За да се преодолеят проблемите в СССР тече перестройката, като някои от крайните ѝ цели са отваряне към западните пазари, съветските предприятия да минат на пазарни принципи, да търгуват в конвертируема валута (долари), да залагат на качество, конкурентни стоки и пр. Тъй като нашият основен пазар, за който изнасяме продукцията си, е СИВ и СССР, на държавните ръководители е ясно, че ѝ нашата икономика трябва да се пригоди към новите условия. Досега някои наши пазари, като селскостопанската продукция, електрокарите, компютрите и пр. са ни били гарантирани по линия на СИВ (без оглед на качество, параметри и пр., а само заради черните ни очи ...). Но тази гаранция ще отпадне и ние трябва да се наложим с конкурентни стоки, иначе може да загубим позициите си, тъй като изоставаме от световното ниво. Още тогава е било ясно, че предстоят тежки години, в които икономиката ни трябва да се промени из основи. Много от стоките, които изнасяме, ще трябва за в бъдеще да се конкурират както с производители от СИВ така и западни, за да сме на равнището на съветския пазар. 
На много места в протоколите Т. Живков и други ръководители говорят за „завой“, който трябва да вземем или че трябва да приспособим икономиката си да „плува в международни води“. Ако обаче не успеем да „вземем завоя“ или да се научим да „плуваме в международни морета и океани“, и то без много бавене, може да се сгромолясаме. И тогава според Т. Живков „Ще ни изхвърлят зад борда - и на световната икономика и в рамките на СИВ“...

В тази част може да прочетете цитати от заседание на Политбюро от 13 юли 1989 г. - четири месеца преди свалянето на Т. Живков. Протоколът е доста дълъг, около 200 страници, затова съм извадил само някои ключови изказвания. Дори и не винаги да са свързани логически, те дават представа за ситуацията в страната по това време и какви проблеми се обсъждат от политбюро. 



За някои фундаментални проблеми на преустройството на нашата икономика - доклад от Т. Живков:

… като с хирургически нож, без да се робува на каквито и да е позиции, авторитети и интереси, трябва постепенно, но последователно да изрежем всичко от нашата икономика, което не работи ефективно за България и нейния народ. … Структурните промени, към които ориентираме нашата икономика, трябва да вървят образно казано, ръка за ръка с кооперирането и сътрудничеството със СССР. Едва ли е нужно да се изтъква фактът, че в СССР не могат също да минат без дълбоки структурни промени на своята икономика и интензивно се работи в тази насока.
… Както е известно, преди години ние направихме пробив с електрониката, като първи я развихме с ударни темпове и се настанихме на съветския пазар. Станахме монополисти (в СИВ). Това беше стратегически ход, който дълго време даваше и още дава резултати. Но времето се промени. Всички знаем ситуацията … И нас ни занимава постоянно въпросът имаме ли алтернатива, „друга разменна монета“ в рамките на СИВ, на която ще можем да заложим в икономическото си сътрудничество. При това, като е ясно, че конкуренцията между нашите страни (от източния блок) в електрониката ще се засилва, а при сегашното равнище на координация, на договорености и т.н. всеки един производител ще търси предимно самостоятелно сътрудничество със западни фирми. Без електрониката не можем, но и по досегашния начин не можем да я храним, защото голямото в електроникаа се прави от гигантски групировки на капитали, инвестиции, интелект, опит. То е по силите на суперкорпорации, на суперикономики.

… Ние не можем да не се подготвим своевременно, не може да бавим прехода към конвертируемост на българския лев. Вече ви е известна позицията на СССР – всички разплащания между нашите страни от 1991 година да преминат в конвертируема валута. … как ще привеждаме действително нашите цени към цените на реализация на международния пазар, ако правим това с досегашните мерни единици, валутни курсове, които не отговарят на реалната стойност на нашия лев и на онова което произвеждаме. … Как ако не с прехода към конвертируемост, ще извадим нашите фирми от парниковите условия на досегашните дадености и приоритети? Можем ли иначе да разчитаме на механизма на конкуренцията, за разбиване на монополизма … за трайно решаване на проблемите с дефицитите на суровини, стоки и услуги? … Едва ли - по-скоро ще имаме частични еволюционни промени. Но повтарям – за такива промени ние нямаме възможности, никой не ще ни чака, ще ни изхвърлят „зад борда“ - и на световната икономика, и в рамките на СИВ.

 … прехода към конвертируемост на българския лев ... първо, стъпката, за която трябва да се подготвим в следващата (1990) година (и по скорост и по мащаби), трябва да бъде оптимална. Иначе няма да може да „вземем завоя“. Второ, същевременно ако не я направим достатъчно радикална, достатъчно стръмна, трябва да си даваме сметка, че за нас „завоят“ вече става безпредметен – с всички произтичащи следствия. ...


(Обсъждане на доклада на Т. Живков:)

Г. Атанасов (Министър-председател):

… И накрая, поради ситуацията, в която се развива нашата икономика. Обстановката, която се очертава за 90-те години е твърде специфична и трябва направо да кажем неблагоприятна за нас от гледна точка на сегашното наше състояние. Едната реалност е обединения европейски пазар. Западна Европа казва, че не създава бариери, че няма такива намерения и в бъдеще. Наистина тя не създава митнически бариери, но гради бариери на равнището. Не случайно сега така бурно се променят стандартните, качествените параметри на продукцията в границите на Общия пазар, екологическите и другите изисквания. За нашата продукция ще бъде все по-трудно да навлиза в този пазар. ... Втората реалност е характерът на бъдещите взаимоотношения със социалистическите страни и специално със Съветския съюз. Това ще бъде процес на отдалечаване, ако ние с икономически средства не запълним това, което досега се запълваше от политиката, от административно - командните методи, чрез които се регулираха икономическите отношения, взаимните доставки. Не става дума, че Съветският съюз се отдалечава от нас, а става дума за нещо друго – дали ние с равнището на нашата икономика ще се приближим до изискванията на съветския пазар, за да бъдем приети на този пазар. (Виж и тук - Цитати от книгата на К. Чакъров „Вторият етаж“)

… Без промяна в структурата на икономиката нас не ни очакват добри години. ... В модела на националната икономика има гърбици, нежелани реалности, които спъват нейното приспособяване. … Преди всичко ние виждаме ясно очертана тенденция на спад на икономическия растеж, като се започне от 70-те години, за да стигне от 8,75 през 1966-1970 г. на 3,7 през 1981-1985 г. Свидетели сме на оскъпяване на икономическия растеж, в това число и чрез външни ресурси. Това е силно подчертано след 1975 г. Расте валутоемкостта не само на оборудването, но и на текущото производство. (Някои от тези проблеми са споменати и в мемоарите на Т. Живков). Изобщо икономиката се нуждае от действени мерки за структурна промяна, за промяна в приоритетите … повратен характер. Доколкото през изминалите години след XIII конгрес не постигнахме промяна, проблемите придобиват все по-голяма острота. Защо? Защото тази икономика с тези недостатъци, за които стана дума, работи при рязко влошаване на баланса на суровините, при неблагоприятни външноикономически условия, които означават за нас реална годишна загуба от 1 милиард – 1 милиард и 200 милиона долара.
При неблагоприятни условия работи и селското стопанство през последните 4 години. … Имаме трудности с материалните баланси, забавихме технологичното и структурното преустройство. … По-малко е количестото на ресурсите, а стари са по същество производствата. (Виж и тук - материали от заседание на народното събрание)Валутният дълг се увеличи. Не можем в реалното си стопанско поведение да се правим, че нищо не е станало. Премината е границата на допустимото.
... Сериозни проблеми имаме в състоянието на бюджета, в пропорцията стоки – пари. Политиката на доходите е деформирана. (Виж тук - изказване на председателя на БНБ В. Коларов, и тук - коментар за нивото на средните заплати през 80-те) Такава е истината. Изход има, но той предполага да се види истината. … Необходим е завой. … Чрез промяната в структурата ние трябва да намалим разходите, материалоемкостта и енергоемкостта на производството, да увеличим рязко неговата продаваемост на пазарите, да увеличим валутните приходи и да намалим валутните разходи с най-малко 1 милиард лева годишно, да повишим ефективността на производството.  ... Ние изпуснахме от погледа си състоянието на финансите сега, когато сме в тежко състояние на финансите. ...

Гриша Филипов:

… Ние трябва да се освободим от всичко неефективно. Просто нашата икономика трябва да се освободи от неперспективното, скъпо, неконкурентоспособно производство, което не отговаря на изискванията на съвременния международен и вътрешен пазар. Очевидно ние трябва да се освободим от така наречената детска болест на индустриализацията в началните етапи на нашето развитие. ... челно място в тази предметна структура трябва да заемат наукоемките продукти, продукция с изключително ниска материалоемкост, енергоемкост и трудоемкост в сравнение с досегашната продукция. ... С новата структурна политика трябва да се спре износът на национален доход в този размер, в който става сега. Очевидно задачата трябва да бъде поставена ние да повишаваме националната рентабилност на икономиката чрез решително повишаване на конкурентоспособността на нашето производство, а не да пилеем национален доход. ...
… Мерки за стабилизиране на на държавните финанси и паричното обръщение ... по-съвършен механизъм на управление на инфлационните процеси. А такива стават у нас и ние трябва да имаме механизъм, който да управлява тези процеси, за да не се допуска разгръщане на неуправляеми явления ... (В крайна сметка се стига до висока инфлация малко след промените, виж тук и таблиците с цените в началото на 90-те)

... Едновременно с това следва още един път да се преразгледат разпределителните отношения, като се предоставят по-широки права на фирмите по-свободно да присвояват част от дохода, който те ще създават след изплащане на своите задължения към държавата ... Следва по-активно да стимулираме чуждите преки инвестиции в нашата страна. Правилно ще бъде да се разрешава на чуждестранни банки да откриват у нас свои клонове, филиали и други организации. Следва да се създаде час по-скоро и пазарът на ценни книжа. Това го изисква и превръщането на нашите фирми в акционерни фирми. … Широкото движение на капитали между страните изисква отново да се върнем към въпроса за нашето участие и членство в Международния валутен фонд и Световната банка. Очевидно нашето участие във валутния фонд специално не бива да се разглежда като израз на кризисно положение или безпомощност от наша страна. Ние сме в такова състояние, за да искаме да станем членове на Международния валутен фонд, както това правят унгарските другари, полските другари и т.н. Но нашето участие в МВФ и Световната банка ще ни даде възможност за по-широко използване и преливане на капитали, както става в света. ...

В. Коларов (председател на Българска народна банка):

… При внедряването на стопанска сметка и конвертируеми лева естествено възникват и много проблеми. … Естествено често ще става дума за едно мъчително, но неизбежно адаптиране на икономиката. По-важно е да се отбележи това, че стъписването пред множеството проблеми, които имаме не е изход. Всичко можем да решим, трябва само да започнем да решаваме тези проблеми. ...

С. Овчаров (министър на икономиката и планирането):

… Също прави впечатление, че всяка една от нашите партньори в СИВ разчита на директен път до западните фирми. („Заобикаляйки“ напр. нашата електроника). И това несъмнено поставя пред нас определени изисквания. Заедно с това в хода на това засилено желание ние сме свидетели на определени парадокси, бих казал. ... Парадоксите се изявяват в това, че под една или друга форма се търсят възможности за възлагане на нашата страна на неизгодна кооперация. Търсят се възможности за възлагане на нашата страна на металоемки и ресурсоемки изделия. Търсят се възможности, за да ни се предостави ролята на някакъв технологичен аутсайдер. …

Т. Живков:

Всички – и социалистически, и несоциалистически страни - търсят да се кооперират с нас в областта на енергоресурсите, суровините и материалите. И там разбира се, където имаме квалифицирана работна ръка. За съжаление, така е.

С. Овчаров:

... (различни видове селскостопанска техника) Ние не можем да я произвеждаме или просто е нерентабилно. Един трактор у нас се произвежда за 10 хил. лв. а ние го купуваме за 5 хил. рубли. (от СССР).
… Първият пример е за металургията. Нашата металургия по различни начини получава сега над 500 млн. дотации годишно. Аз говоря само за черната металургия. Ние сме извършили една предварителна разработка за следващата петилетка ... Първо, общият брой на заетите в черната металургия ще намалее с 50 на сто. В Кремиковци чрез преструктуриране на производството, чрез изнасяне на производства ще останат само 6 хиляди работници от 24 хиляди сега. … Ние сега изнасяме 3 единици (некачествен) метал, за да внесем 1 единица качествен метал. В края на петилетката ще достигнем 1 към 1. … По същество Кремиковци ще се превърне само в един машинно-металургичен завод, където ще има студена обработка, а горещата ще се концентрира само на едно място. … На тази база ще можем не само да се откажем от дотации, но ние ще имаме печалба в металургията, ще имаме и крупни валутни постъпления. ...
... Трябва да извършим в областта на транспортната техника два важни пробива. Първият пробив – това е „Балканкар“ да стане номер едно в света в областта на карите.

Т. Живков: Тя и сега е номер едно по обем.

С. Овчаров:

Тя е номер едно само на книга. Фирмата в този си вид не може да завоюва първо място в света, защото предстявлява един технологически аутсайдер. Тя няма технология ... Следващият пробив, който трябва да направим в областта на транспортната и селскостопанската техника, това е планинската и полупланинската селскостопанска техника. … Всичко останало трябва да остане на заден план. Ние не можем да правим добри автомобили, ако правим по 4 хиляди автомобила, когато КАМАЗ прави 250 хиляди автомобила. Ние не може да правим добри автобуси, когато правим 2500 автобуса, след като унгарците правят 12-15 хиляди. …

Пантелей Пачов:

… За съжаление обаче в отрасъла, където държавата инвестира най-много средства – електрониката, трябва да провеждаме една селективна политика, независимо от това, че съветските другари и през следващата петилетка ще отидат на съглашения, съгласно които ще се увеличат два пъти може би обемите на износ. При сегашното състояние нашата електроника, ... , няма да може да бъде отрасъл, който да произвежда конвертируема стока или стока, която да можем да реализираме другаде. ...

Андрей Луканов (по това време министър на външноикономическите връзки):

... Втория момент ... да доведем докрай прехода към пазарно стопанство в Народна Република България и да констатираме с дълбоко прискърбие, че друго стопанство освен пазарно на планетата няма. ...
... На нас ни е необходим един безпощадно обективен анализ на текущото състояние и възможностите на нашата икономика. Без драматизация, но и без илюзии ... ... Ние сега в условията на остър бюджетен дефицит и нарастващо разстройство на финансовата сфера даваме един милиард и 250 милиона лева, за да подпомагаме влошаването на платежния баланс, като дотираме с над 700 милиона лева износа, поставяйки го преди това изкуствено в условията на губещ, и дотираме, което е най парадоксално, с половин милиард лева вноса от второ направление чрез доплащане разликите между гарантираните цени и реалните цени, по които закупуваме на капиталистическия пазар. Ние се борим … с тази икономическа вълна, която до голяма степен сами създаваме.
В България има три валутни животни – родопската крава, овцата и биволът. Всичко друго консумира валута. За съжаление компютърът не е валутно животно. ...
Смятам, че ние в СИВ като страна сме заинтересовани да следваме в национален и международен аспект опита на западноевропейската интеграция. … От тази гледна точка считам, казвал съм го и на съветските другари и тук искам да го кажа, тезата за директно преминаване към конвертируема валута в разплащанията, която засега не е позиция на съветското ръководство, а на отделни ведомства и хора в тези ведомства на Съветския съюз, означава дезинтеграция на СИВ. Трябва да търсим друг по-подходящ и по-постепенен път.
... Говорим тук за сериозни национални интереси. Ако ние преминем сега на конвертируема валута Пламен Вачков (Микропроцесорни системи?) от 1 милиард лева ще падне на 200 милиона лева, а Атанас Атанасов (ДЗУ?) - от 2 милиарда на 300 милиона.

Т. Живков:
Няма да падне. Ще падне ако стоят на сегашните позиции. Ако се преустроят, няма да паднат. Напротив, Правец и Стара Загора в областта на електрониката – това е злато, което е затрупано с един - два кубически метра пръст. Ако го дадеш на някоя западна фирма, тя ще направи чудо с тези два завода. Значи трябва да се измени мисленето …

А. Луканов:

... Този преход, който се набелязва сега, е абсолютно необходим. Съгласен съм и с това, което току що казахте. Ние не можем да живеем в оранжерийни условия, никой няма да ни позволи това. И затова ние, щем или не щем, трябва да извършим прехода. Но трябва да сме наясно, че той означава и една висока социална цена в хода на прехода. И много важен е въпросът, … да смекчим и да регулираме тази социална цена …
...

Т. Живков:
Сега ще изтече сиво вещество от нас на Запад, ако не вземем някакви мерки, но не административни.
...

Иван Панев:

… трябва да създадем национална система, която да даде възможност бързо да се адаптираме към производството и бързо да излизаме на международните пазари. Досега такава система нямахме. … Вземете например въпроса с микроелектрониката. Ние изоставаме в микроелектрониката и продължаваме да изоставаме. Много от нашите страни отидоха по - напред от нас ... А бяхме първи в лагера, ...

Т. Живков:

Ще бъдем ли конкурентоспособни или няма да бъдем? Ето проблема над проблемите. Ако бъдем конкурентоспособни, ще живеем, ако не сме конкурентоспособни, ще вървим назад и ще трябва да дойдат други, които ще направят нашата икономика конкурентоспособна. … Или ние ще живеем съгласно новите критерии в света, или ще се влачим в опашката и в края на краищата ще бъдем една страна, която ще бъде сочена за пример по своята изостаналост. Слава богу, засега не сме така. … Но животът си е живот, реалностите са си реалности. Нас могат да ни упрекват. Кои могат да ни упрекват? Много другари, особено от старото поколение. Те сега говорят и ще почнат да говорят … Те ще кажат: вие вземате капиталистически форми, капиталистически знания, капиталистически технологии ... Вярно е …
Другари, за да преминем към всичко това, на нас са ни необходими поне минимални резерви. … Навсякъде резерви, резерви, резерви! Правилно тук говориха много другари, без резерви ние ще хлътнем и не знаем докъде ще хлътнем. Ние трябва да имаме минимални резерви, за да можем да се придвижим напред. Какви резерви са ни необходими? - енергоресурси, суровини, материали. Вторите резерви са валутните резерви. До края на годината трябва да реализираме допълнително един милиард долара. ... Иначе не можем да се разгърнем, опасно е да се разгърнем, защото се хвърляме в морето да плуваме, без да сме се подготвили да плуваме добре. … Ние трябва със съботния ден, с продължителен работен ден да реализираме допълнително продукция за 3 милиарда лева, което е съвършено реално.

…. няма да бъде тази демокрация, която е сега. Ще отидем широко на демократично развитие. Ние нарочно сега задържаме (въвеждане на демокрация, многопартийна система?), защото ни липсва икономиката. Ако сме силни в икономиката, нека да оставим други да изпадат в безпътица, но веднага да разрешим безпътицата в цялата страна, докъде може да стигнем? Аз се извинявам, не става въпрос за демокрацията като демокрация, но става въпрос, че разни групи хора ще излязат и ще демагогстват. Но едно е да демагогстват, когато сме добре на пазара, когато нашата икономика се развива правилно, когато демократичното развитие е заложено по целия фронт на нашето развитие. А то сега не е заложено. Аз моля да ме раберете много добре. Това е полудемокрация, която ние сега установяваме. Това е даже една четвърт демокрация ...


Информация от Петър Младенов (министър на външните работи):

… При размяна на опит и информация за хода на обновителните процеси в съюзните страни, бе подчертано, че въпреки разнообразието на националните условия, практически всички социалистически държави решават комплекс от сходни задачи, които са породени от необходимостта да се преодолеят негативните тенденции във вътрешното им развитие и да се дадат нови импулси за пълното разкриване на потенциала на социализма.
Изоставането на съюзните страни, особено в областта на новите технологии, в темповете на растеж, валутните дългове се възприемат от Запада като „залез на социализма“. В тази връзка, бе подчертана необходимостта да се доказват преимуществата на новия строй не само със силни аргументи, но и с реални дела.
Съветското ръководство счита … др. Михаил Горбачов разкритикува пасивността на държавите от Варшавския договор … Настъпило е време за развитие на съвместни програми със Западна Европа в такива сфери като транспорт, екология, наукоемки технологии, сигурността в ядрената енергетика … Съюзните страни следва: първо – да извличат всичко полезно от сътрудничеството с ЕИО в т.ч по линия на СИВ: и второ – да се готвят към появата на обединения западноевропейски пазар.

Новата политика на „отваряне“ на САЩ и Запада към социалистическите страни е израз на обективната потребност от ново икономическо преразпределение на света, което би позволило на развитите капиталистически страни да разрешат собствените си социално-икономически проблеми …     

                                                                                                            втора част >>

Няма коментари:

Публикуване на коментар