понеделник, 10 юни 2019 г.

Призраци от стенограмите (20)





проф. д-р. Атанас Малеев(лекар, народен представител, член на ЦК на БКП, бивш ректор на Медицинска академия, член-кореспондент на БАН и зет на държавния ръководител Тодор Живков)

...
(Няколко страници с изброени успехи и постижения в здравеопазването)
...
... В резултат на всичко това се подобри осигуреността на населението с тези видове здравна и социална помощ. Наред с това значително се проточи изграждането на някои крупни обекти - например хирургическия блок със 750 легла в гр. Пловдив и стопанските сгради към него ... Строителството е започнало през 1968 г. с първоначален срок на завършване 1974 г. За изминалите 13 години от строителството са усвоени само 6197 хил. лв. А цялостното завършване на строителството се предвижда да се реализира по плана на Държавния комитет за планиране през 1986 г., което разбира се, не е сигурно, като се имат предвид огромните задачи, които предстоят. С тези срокове строителството ще продължи общо 20 години. 
Строителството на терапевтичния блок във Варна с капацитет 600 легла ... е замразено през 1978 г., макар че е трябвало да бъде завършено през 1974 г. Сега продължава да се работи с крайно слаби темпове, като е планирано да се завърши в 1983 г. според новия план.
Може би още по-дълго ще бъде строен институтът по вътрешни болести, в който са заделени 250 легла за активни борци в София. ... Това означава, че ще трябва да чакаме десетки години до построяването на такива институти. (Тези и подобни проблеми обаче са останали до края на соца, както се вижда например от  седемнадесета част и дванадесета част)
...
Като отбелязваме постигнатото от българското здравеопазване през 1980 г. и в годините на седмата петилетка, ние си даваме ясна сметка за нерешените проблеми, които съществуват в тази особено важна социална сфера. Задълбочения критичен анализ показва, че по някои здравни показатели ние все още не сме достигнали най-напредналите в това отношение страни. Както в ред други области, така и в здравеопазването е налице противоречието между ресурсите, с които то разполага, и постигнатите резултати. Със загриженост също така подчертаваме и въпроса за борбата със социално значимите заболявания (сърдечносъдови заболявания, злокачествени новообразувания, болести на дихателната система, травматизъм и др.) които заемат първите места сред причините за преждевременни умирания и нетрудостпособността на населението.

... средния разход за здравеопазване и социални грижи на един жител от населението достига 100,69 лв. или с 14,4 на сто повече в сравнение с настоящата 1980 г.
Нарастването на разходите по бюджета за здравеопазването са ново красноречиво потвърждение на непрекъснатите грижи на партията и правителството за здравното благополучие на нашия народ. Същевременно обаче то произтича и от световната тенденция за поскъпване на здравните услуги, свързано с широкото навлизане на научно-техническия прогрес в медицината, повишаване на цените на съвременната медицинска техника, на лекарствените средства и др.
...
Бих искал накрая да се спра и на някои проблеми, които спъват работата на Министерството на народното здраве. Не бих желал на никого от вас да бъде опериран с някой скалпел и други хирургически прибори, които са производство на завода в Тополовград, който е подведомствен на Министерството на електрониката. Но това е един малък въпрос. Много по -тежък проблем, който сега ни безпокои, е за състоянието на рентгеновата апаратура. Поради обстоятелството, че нашето министерство на електрониката разполага с такъв завод, на нас не ни се дава виза да закупуваме тези апарати от Германската демократична република. През настоящата година ние сме закупили 26 рентгенови апарата. От тях Министерството на електрониката е монтирало само 6 и от тях работи само един.
От необходимите за следващата година рентгенови апарати  Заводът за рентгенова апаратура към Министерството на електрониката не е приел нито един апарат и същевременно не е дал виза да закупим от Германската демократична република нито един апарат.


<<деветнадесета част                                                                            двадесет и първа част>>



Няма коментари:

Публикуване на коментар