събота, 29 юни 2019 г.

Статистики от времето на соца (9)


Селскостопанска продукция


Тук може да разгледате няколко графики с данни за производството на селскостопанска продукция на глава от населението (пшеница, цвекло, царевица, слънчоглед, домати, памук, месо, мляко и др.). Стойностите са дадени обикновено през пет години. Умишлено съм дал данните от средата 80-те до края на 90-те за всяка година, тъй като тогава има значителна промяна, причинена от края на комунизма и краха на социалистическите икономики в източна Европа. Известно обяснение за спада на продукцията към края на 80-те и началото на 90-те години може да се намери в отчетите на БНБ. Също така се знае, че известна част от износа на селскостопанска продукция и храни е бил на загуба, „Колкото повече изнасяме, толкова повече губим“.

Накрая има няколко таблици с данни за износа на различни селсткостопански продукти през 80-те години. Данните са взети от Статистическите годишници на НРБ от различни години и показват производството на човек от населението на страната. По-долу може да прочетете и някои коментари към графиките и таблиците:
<< осма част                                                                                               десета част>>












При повечето селскостопански продукти се забелязва известен спад на производството през 1948 – 50 г. спрямо последната година преди започването на втората световна война (1939 г.), и надминава тези стойности едва към средата на 50-те години. (За това допринася създаването на ТКЗС. При колективизацията има доста проблеми, недоволства, бунтове и глад. Поради различни грешки и организационни проблеми спадат добивите. Виж и цитат от Мемоарите на Т. Живков, който е изпратен да потушава бунтовете в Кулско). След това производството на повечето продукти нараства значително, достигайки най-високите си стойности няколко години преди промените (в повечето случаи през 1988 г.). Изключение са например памука, ориенталския тютюн, гроздето и захарното цвекло, които започват да спадат доста по-рано. Тези продукти най-вероятно са били по-малко рентабилни и/или не е имало търсене на пазарите на СИВ/СССР.

Немалка част от селскостопанската продукция идва от личните стопанства на населението (около 30-60 % от царевицата, 50-60 % от картофите, 20 % от ябълките, 65 % от черешите, 35-50 % от гроздето, 40-50 % от месото, 50 % от яйцата, 25 % от млякото и 80-90 % от меда е произвеждан в личните стопанства; виж таблиците). Това се дава като пример за неефективността на (държавното) земеделие, което не успява да задоволи потреблението (и износа) на земеделски стоки (Виж тук и изказването на С. Бонев). Затова в края на 70-те години управляващите въвеждат т. нар. „самозадоволяване на населението от селищните системи с месо, плодове, зеленчуци … “, като отпускат малки ниви за лично ползване на земеделските стопани. Пшеницата е отглеждана изключително в ТКЗС, тъй като жъненето със сърп не може да се конкурира с механизираното прибиране с комбайни. Заради високата им цена с такива разполагат само ТКЗС.

Производството на домати нараства от 10 килограма на човек (1948 г.) на около 90 кг през 60-те и 80-те години. В същото време консумацията на домати на човек е около 18-20 кг (в последните години на социализма). Това означава, че значителна част от произведените домати са били предназначени за износ. Според таблиците около 60-80 % от изнесените домати са предназначени за СССР, други значими консуматори на нашата продукция са Чехословакия, Полша, ГДР. За капиталистически страни (ФРГ, Австрия, Швейцария) са били предназначени само около 10 % от изнесените домати. Големия спад на производството на домати малко преди и след промените се дължи главно на спада на износа за СССР и другите социалистически страни.

Към края на 80-те години производството на месо е около 90-100 кг на човек, а брутната консумация е 75-80 кг. Това означава, че само малка част от произвежданото месо е изнасяно в чужбина. Съответно спада на производството на месо малко преди и след промените е сравнително нисък (в сравнение с другите продукти) – главно заради спада на износа към социалистическите страни. (Докато при доматите например производството спада над 50 % за няколко години.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар