неделя, 3 февруари 2019 г.

Цитати от отчетите на БНБ

На страницата на Българска народна банка (БНБ) в интернет може да се намерят годишните отчети от 1980 г. до днешни дни. От информацията, написана от специалистите на БНБ, може да се добие надеждна представа за състоянието на икономиката, проблемите, външните и вътрешни дългове и др. в годините преди промяната. По това време само малцина имат достъп до отчетите, които са били строго поверителни. (Някъде четох даже, че обикновено са били изготвяни само в един екземпляр, предназначен за държавния ръководител Т. Живков). Но за щастие днес всеки българин, който има желание, може да ги разгледа и да се увери със собствените си очи за реалното положение на нещата по времето на соца.

За да не се морят читателите да ровят из целия документ (от порядъка на 100-200 страници на годишен отчет) съм подбрал някои важни цитати. Наблегнал съм главно на проблемите и неуспехите. Разбира се, при желание, всеки може да прочете целия доклад и приложените към него таблици на линка посочен долу.

1980 г.

http://www.bnb.bg/ResearchAndPublications/PubPeriodical/PubPAnnualReport/index.htm?forYear=1980

... Въпреки преизпълнението на плана по стокооборота на дребно през първите четири години на петилетката потребностите на населението не бяха задоволени с достатъчно количество стоки по вид и асортимент
Потребностите на населението не бяха задоволени както поради непреодолени недостатъци в асортиментната структура и качество на стоковите фондове, така също и поради неизпълнение на сключените договори за производство и доставка на стоки за търговията. Само през 1979 година стойността на недоставените асортименти от стоки възлезе на 571 млн. лева.

... Независимо от добрите резултати, Министерството на леката промишленост, Министерството на вътрешната търговия и услугите, Министерството на електрониката и електротехниката и Националния аграрно-промишлен съюз не осигуриха ритмичност в производството и доставката на стоки. През 1980 година не бяха издължени договорени асортименти за 101,5 млн. лева. Не се предоставиха за нуждите на вътрешния пазар в достатъчни количества важни асортименти от групите: обувки, чорапи, спортни облекла, мебели, електрически материали, домакински съдове, детски играчки, месо, захарни изделия, детски храни, което създаде затруднения на пазара. НАПС не осигури на вътрешния пазар стоки за 35,7 млн. лева, в т.ч. картофи, лук, фасул и други хранителни стоки. (Това в крайна сметка налага да се внася селскостопанска продукция дори от капиталистически държави в така дефицитната западна валута... В края на соца даже Петър Младенов в прословутия си доклад от декември 1989 г. пише, че от традиционен износител сме се превърнали във ежегоден вносител на картофи, фасул, зеле и лук. )

... В сравнение с 1979 г. плащанията за заплати нарастнаха през 1980 година с 805,6 млн. лева - 14,5 на сто ... Нарастванията на плащанията за заплати от касите на банката през 1979 и 1980 година се дължи освен на увеличение на обема на произведената и реализираната продукция, преди всичко на увеличението на тарифните и щатни заплати, считано от 1 ноември 1979 година.
... Средно за годините на седмата петилетка на 100 лева парични доходи на населението 4,72 лева останаха нереализирани и увеличиха свободните парични средства на населението. ...
... Необходимо е обаче да се посочи, че през първите три години на петилетката нарастването на средния размер на масата на парите в обращение изпреварва значително ръста на стокооборота  и услугите за населението. (Т. нар. „скрита инфлация“ - заплатите растат, но няма какво да си купиш с парите. Виж и доклада на председателя на БНБ пред Народното събрание от 1989 г. )

Незавършено строителство
(„Незавършено строителство“ може да ви звучи съвсем безобидно, но в някои случаи това е било чисто разхищение на средства и загуба за държавата. Тук може да видите един пример за завода за целулоза в Свищов, който години наред не е завършен, поръчано е оборудване за милиони, което ръждясва на площадката а към края на соца води и до недостиг на хартия в страната )
... С решенията на Националната партийна конференция се постави конкретна задача - да се усъвършенстват и строго да се спазват нормативите за незавършено строителство, решително да се намали неговият размер, като още през седмата петилетка той се сведе до 80-85 на сто от годишния обем на капиталните вложения. ... Фактически относителният дял на незавършеното строителство през изминалите четири години на тази петилетка е: 1976 г - 113,1 на сто; 1977 г - 101,3 на сто; 1978 г - 115,8 на сто;1979 г - 112,7 на сто и 1980 г - 113,9 на сто.
... в това отношение не е преодоляна съществуващата от години наред практика за обемното изпълнение на плана за капиталните вложения, без да се осигурява с предимство завършването и въвеждането в действие на новите основни фондове. Това важи с пълна сила за всички инвеститори и изпълнители. От тази вредна практика не бяха изключени и най-важните, решаващи за нашата икономика обекти. 
Така например през 1976 година в системата на Министерството на електрониката и електротехниката планът за въвеждане в действие на новите основни фондове беше изпълнен само 17,3 на сто ... На МК „Кремиковци“ - разширение не се въведоха в действие основни фондове за 67,6 млн. лева поради допуснато закъснение от инвеститора при изработването на работните проекти, несвоевременно осигуряване на терени, неосигуряване от изпълнителите на необходимата работна ръка и други. ...
За неизпълнението на плана за въвеждане в действие на основни фондове през седмата петилетка оказваха влияние следните основни причини...:
...
2 Несвоевременно оценяване на състоянието на работната ръка на особено важните обекти... бе установено, че се работи с по-малко работници спрямо комплексните пускови програми на площадките на: Нефтохимическия комбината в Бургас; на Държавния циментов завод „В.Коларов“-Темелково; ... на Завода за тежко машиностроене -Радомир и др.
3 Несвоевременното осигуряване на вносното и местното оборудване ...

... Оскъпяването на капиталното строителство в процеса на изпълнение на обектите е един от все още нерешените проблеми. За фактическото изпълнение на редица обекти се разходват значително повече средства, отколкото е утвърдената им сметна стойност. Примери в тази насока может да се посочат много. Известен е случая с обект „Завод за стоманени телове и въжета“ - гара Роман. ... стойността на обекта се завиши с 16560 хил. лева. ...


... през 1980 година в някои министерства се проявяват общи прични за образуването на просрочени кредити. Тези причини се заключават главно до:
- Отклонени оборотни средства ...
- някои стопански организации ... реализираха преразходи ...
- в някои стопански организации и поделения има стоково материални ценности, които отдавна за загубили потребителската си стойност и не могат да влязат в употреба. ...


Ако по отчет количествените и качествените достижения на трудовите колективи са по-малки от предвидените с плана, а се изплати предвидения фонд за „Работна заплата“, се явява недостиг на резултативен фонд „Работна заплата“. За 1980 г. такова несъответствие ... са допуснали редица стопански организации и поделения на отделните министерства и ведомства. За периода януари-декември 1980 г. общият размер на недостига на фонд „Работна заплата на равнище поделения и стопански организации без поделения (без селскостопанските организации) възлиза на 95980 х. лв. ... (Сега разбирам защо някои въздишат по соца - изплащали са им заплатите, без значение дали са свършили работата ... В крайна сметка недостигът на средства за заплати е покрит чрез заеми или отлагане на плащания по заеми)
... Главните фактори за недостига ... - относителен преразход на материални разходи за обема на реализираната продукция, преразход на трудови ресурси и платени неустойки, щети и загуби в повече от получените.
... Основна причина за недостига ... в аграрно-промишления комплекс и другите селскостопански организации е неизпълнението на обема за общата продукция с 510 млн. лв. ... Въпреки взетите мерки не е изпълнен плана за натурите: фуражно зърно ... царевица... фасул ... слънчоглед ... картофи ... домати ... грозде ... и др.  От неосигурен фуражен баланс планът за производството на стокова продукция от животновъдството не е изпълнен за натурите: млякото с 68 млн. л, яйцата с 27,7 млн. бр. и вълната с 135 т.


Влогонабиране 
... В началото на 1980 г. влогонабирателната дейност продължи да се осъществява под влияние на действащите в края на 1979 г. психологически фактори /слухове за обмяна на парите, блокиране на влоговете и др./. Впоследствие условията за влогонабиране се нормализираха и и влогонабирателният процес се осъществи главно под влияние на икономическите фактори /нарастване на паричните доходи на населението и състоянието на стоковите фондове - количество, качество и структура/ ...
(През 1979-80 г. поради проблеми в икономиката има значително увеличение на цените. В същото време банките с масови кампании се опитват да съберат парите, които хората крият „под дюшека“ в банкови влогове, за да ги инвестират. А населението е имало печален опит с обмяната на парите през 1947, 1952 и 1962 г., когато известна част от спестяванията „изгарят“. И хората явно са си помислили, че и този път така ще стане и затова ги карат да си внесат парите в банките ...)

... Планът за пускането в експлоатация на жилища за 1980 г., строителството на което е кредитирано от ДСК е изпълнен 60,9 на сто (при план 37217 жилища са пуснати в експлоатация 22673 жилища).

                                                                                                                     отчет за 1985 г. >>









Няма коментари:

Публикуване на коментар