събота, 14 април 2018 г.

Едно време всичко беше по-добро (4)?



В тази част ще се задоволя главно с отделни цитати от протокол от заседание на политбюро на ЦК на БКП от 1970 г., от които се вижда недоброто състояние на търговията и снабдяването на населението със стоки:

...

Не се задоволяват напълно нуждите на населението с месо и месни произведения, а качеството и асортимента им са незадоволителни. Почти всяка година през отделни сезони и в отделни райони се допуска недостиг на едни или други плодове и зеленчуци, като кромид лук, чесън, пипер, домати. Недостатъчни са през летния сезон по количество и асортимент безалкохолните напитки.

Години наред са дефицитни строителните материали: цимент, тухли, керемиди, дървени строителни материали, бои, фаянсови плочки, ел. бакелитови материали и др. На гражданите коства много време и нерви, когато търсят необходимите им материали за строителство и ремонт.

Не се доставят достатъчно и ритмично резервни части за техническите стоки.

Недостига на различни хранителни и нехранителни стоки, посочен горе, се дължи често на прекомерен износ на стоки. (Вероятно износа срещу валута и цените за износ са по атрактивни за някои предприятия, и те предпочитат да изнесат вместо да доставят стоки за вътрешния пазар. )

Въпреки успехите на нашата мебелна промишленост, качеството и разнообразието на мебелите са все още незадоволителни. Предлагат се неудобни, със стари конструкции мебели, несъобразени с модната линия и изискванията на съвременния бит.

Все още е малък процентът на опакованите и разфасовани стоки, което е съществена пречка за модернизиране на търговията. Несъответствията между предлагането и търсенето по вид и асортимент и качество води до натрупване на значителни количества нетърсени стоки в складовете и магазините.  При недостиг на редица видове и асортименти се задържат в същото време големи количества стоки, които превишават търсенето или не намират реализация. Това означава неефективно използване на обществен труд ...

Нашата социалистическа икономика е планова. Защо въпреки това се допусна обемът и структурата на стоковите фондове да не отговаря напълно на покупателната способност и на потребностите на населението? За да се преодолее изоставането главните сили трябваше да се хвърлят за изграждането в кратки срокове предимно на тежката промишленост и за кооперирането на селското стопанство. Възможностите на страната до края на четвъртата петилетка не позволиха със съответните темпове да се развиват леката и хранителната промишленост.

За съществуващото несъответствие допринасят и някои недостатъци в планирането. Не се провеждат необходимите проучвания за състоянието на предлагането и търсенето на стоки.

Във външната търговия цари разбирането, че вносът трябва да се ограничава (вероятно за да се пести валута, тъй като тя отива главно за изграждането на промишлеността). Нашата страна е малка и не може да се самозадоволява с всички и най-разнообразни стоки. Ако ние искаме да изнасяме стоки на основата на висока концентрация и специализация на производството, то трябва и да внясяме много стоки. Докато в много други страни с население като нашето дела на стоки за народно потребление варира от 20 до 50 %, в България този внос представлява едва 5-6 % от стокооборота.

На пазара продължават да се предлагат предимно традиционни млека - прясно и кисело, бяло саламурено сирене и кашкавал. Нашата промишленост трябва да се преустрои, за да осигурява на населението още десетки видове млека и млечни произведения.

Сега нашата Родина се нарежда между страните в Европа, които произвеждат най-много плодове и зеленчуци на човек от населението. Въпреки това консумацията на човек от населението е недостатъчна. Поради производствени и организационни слабости и недостатъчна материална база за съхранение и обработка снабдяването на вътрешния пазар с плодове и зеленчуци е незадоволително и неритмично. Показателно е положението през 1969 г. Дни наред на пазара нямаше пипер, домати и зеленчуци и то в сезоните на тяхното масово производство. Години наред не достига кромид и чеснов лук и държавата е принудена да извършва внос. В недостатъчни количества се предлагат различни подправки и други характерни за българската кухня зеленчуци и варива, както и някои плодове - череши, вишни, ягоди ... Не винаги пресните плодове и зеленчуци са доброкачествени, не се предлагат в подходящ търговски вид. Поради всичко това търговията с плодове и зеленчуци често е прицел на основателна обществена критика от страна на населението, печата и чуждестранните туристи.

Поради нереално планиране, нерешени въпроси на производството и на износа, на снабдяването на населението с плодове и зеленчуци се отделя по-малко внимание. Обикновено с предимство се рещават въпросите на снабдяването на консервната промишленост и износа в ущърб на снабдяването на населението.

За завършек на тази част, искам да цитирам един пасаж от доклада, който много ми хареса:
Качеството на стоките от родната промишленост, техният външен вид следва да предизвикват у народа и особено у младите хора чувство на възхищение и национална гордост. (Но голяма част от стоките не отговарят на това изискване, и няколко страници от протокола са изпълнени с препоръки за подобрение.)

...

<< Част трета                                                                                                    пета част >>


Приятно четене на страниците от протокола!





























Няма коментари:

Публикуване на коментар