събота, 7 април 2018 г.

Когато нямаше престъпност 1

(По материали от пленум на ЦК на БКП от 1980 г.)

Когато човек чете страници от документите на политбюро, разбира че всъщност по време на социализма престъпност ... е имало. Независимо от всичките статии, нароили се напоследък, които твърдят обратното, престъпността е имала не малки размери. Може би просто не е била обявавана толкова публично. За разлика от населението обаче на върха са били добре информирани.

В първата част на материала ви представям доклад на Д. Стоянов, вътрешен министър по това време. Нарочно съм изпуснал страници в началото на доклада, тъй като те се отнасят за кризата в Полша, която по това време фалира. Там избухват безредици, масови протести и накрая е въведено военно положение. Също така се засягат опитите на запада да ни шпионира. Тази информация не е по темата.

Министърът започва примерите с корумпирани служители, специалисти и висши чиновници, вземали подкупи и предоставяли икономическа информация за страната. (Това било нужно на запада за да ни „очерни“). Специалист от Държавния комитет по планиране бил спипан с 48000 лева в спестовни книжки. (По това време една Жигула е струвала към 6000 лв. а един апартамент към 15000 лв., така че сумата се равнява на 6 автомобила или на около 3 апартамента). Директор от главното управлене на пътищата пък получил 40000 марки подкуп от западни фирми.

Други споменати са „посегателства срещу социалистическата собственост и социалистическото стопанство“, които представлявали около една трета от всички престъпления и даже се увеличавали с 8 % годишно. Стопанските престъпления водели до щети за десетки милиони лева. Цитират се записването на грешни счетоводни данни, фиктивни протоколи и др. Специалист в Комитета за наука и технически прогрес представил фиктивни документи и присвоил над 100000 лв. Министърът подчертава, че такива крупни случаи могат да се посочат с десетки. Поради небрежност, нарушаване на правилата за охрана на труда, лошо поддържане на пътища, съоръжения, машини се стигало до аварии, по пожари и други произшествия с промишлеността свързани със загуби за държавата.

Криминалните престъпления също не са били чужди на това време. 20 % от извършителите били лица, които не упражняват обществено полезен труд.

                                                                                                                     втора част >>
Приятно четене!










Няма коментари:

Публикуване на коментар