четвъртък, 5 април 2018 г.

Когато изнасяхме за СССР 2


(от протоколи на ЦК на БКП, 1970 г.)

Като продължение на темата за износа, този път ще представя няколко страници, обсъждани в ЦК през 1970 г. (Миналата тема беше за износа в началото на 60-те години, линк може да намерите по-долу).

И този път се обсъждат проблеми, някои от които познати ни от предишния материал, и които явно не са били решени в рамките на едно десетилетие. На първо място се споменава качеството на българската продукция, като се набляга на нарастващата взискателност на съветските клиенти по отношение на машиностроителната продукция. Нашите машиностротелни заводи не винаги са в състояние да въвеждат най-нови възли и детайли и поропускат по тази причина различни възможности за кооперация със съветски партньори.

Оказва се, че и качеството на изнасяните за СССР плодове и зеленчуци все още не съвсем добро. „Постоянно продължава да получаваме множество рекламации и напомняния от съветска страна“, тъй като продукцията ни не е съобразена с изискванията за качество, разфасовки, етикетиране. Съществува реалната опасност да бъдем изместени от страни като Унгария и Румъния, които подобряват качеството на своята продукция, и  изтласкват нашите външнотърговски организации от съветския пазар.

При обсъждането става ясно, че цените на селскостопанската продукция (прясна или замразена) на международните пазари спадат. България в този момент има „късмет“, цените на затворения пазар на СИВ изглежда няма да бъдат коригирани и ще останат постоянни и занапред. (Спада на цените на международните борси най-вероятно се дължи на нарастналата производителност, по-добрите машини и методи и др. и свръхпродукцията по света. От този материал за съжаление не става ясно, как ние сме се развивали в сравнение със световните производители).

<< Първа част                                                                                                          







Няма коментари:

Публикуване на коментар