понеделник, 2 април 2018 г.

Тъмната страна на колективизацията 4


„Предимствата“ на ТКЗС


Приложените страници са извадка от протокол на Политбюро на ЦК на БКП от 1951 г. По това време колективизацията и образуването на нови ТКЗС върви ударно. Някои от новите кооператори обаче са разколебани, от „успехите“ на ТКЗС и подават заявление за напускане.
Затова партията подема кампания за „убеждаване“ на разколебаните и изтръгването им от ръцете на врага.

Пратени са агитатори, които да разясняват предимствата на членуването в кооперативите в сравнение с оставането извън ТКЗС. Като „предимство“ се изтъква например: „частните стопани се облагат с много повече доставки, от колкото кооперативните стопанства “.
(По това време са въведени задължителни държавни доставки на жито, месо, мляко и др., които държавата изкупува от стопаните на по-ниски от пазарните цени)

Държавата оказва помощ на кооперативните стопанства, като им доставя машини, торове, семена, строителни материали, ветеринарна помощ, дългосрочни заеми, а на частните стопани НЕ помага. ТКЗС и кооператорите получават редица други облекчения, каквито частните стопани не получават: ТКЗС се освобождават от данъци за две години. След това кооператорите плащат много по-малко данъци.

На стопаните извън кооперациите се дават земи в края на блока (или неплодородни участъци), ако нивите им са в границите на образуваните кооперативни блокове. А пък насилието и нередностите при заплащането (има чести случаи, в които не са отчитани заработени дни, особено на по-инатливи стопани) ... е голяма работа станала, това са само малки грешчици по пътя напред.

Както се казва, при капитализма човек експлоатира човека, а при социализма го експлоатира държавата.

Част трета:       Част трета                                                                       пета част >>
Част втора:       Част втора
Част първа:      Част първа













Няма коментари:

Публикуване на коментар