неделя, 8 април 2018 г.

Когато нямаше престъпност 2

(По материали от пленум на ЦК на БКП от 1980 г.)


Съвсем неочаквано за мен се намериха материали по темата престъпност в доклада на председателя на ловно-рибарския съюз генерал-лейтенант Христо Русков, прочетен на същия пленум. Изпуснал съм някои страници в началото, които не са по темата. (Основно те се занимават с причините за загубите на ловно-рибарския съюз и различни разхищения поради лоша координация).

На една от страниците се споменават няколко примера за замърсяване на околната среда, изтравяне на рибата от отпадъчни води и др., от което генералът, като председател на ловно-рибарския съюз, е възмутен. Това може да мине в графата „екологични престъпления“ ...

Но сега към темата:
Въпреки усилията на съюза, бракониерството се шири - ловува се в забранено време,  използва се нерегистрирано или саморъчно направено оръжие, бракониери са даже някои членове на съюза. За неразрешен риболов се използват мрежи, взривни вещества, отрови, електрически ток, върти се незаконна търговия с уловената риба. Нещата са стигнали до там, че някои бракониери се осмеляват да оказват съпротива на контролните органи.

В някои случаи тази съпротива довежда до по-тежки инциденти със смъртни случаи. Генералът посочва различни примери, свързани с убийства или телесни повреди. Част от участниците в тези събития са ловци или военни (които имат вероятно по-лесен досъп до оръжие). Най-тежкият посочен пример е за двама ловни деятели, убити при опит да предотвратят незаконен риболов. По времето на пленума извършителите все още не са открити и заловени.

Приятно четене:

<< Първа част                                                                                                 трета част >>









Няма коментари:

Публикуване на коментар