понеделник, 9 април 2018 г.

Когато нямаше престъпност 3


В тази част искам да ви представя материали от пленум на ЦК на БКП от 1982 г., в които се обсъждат две особено тежки и значими престъпления. Предполагам, че обикновено Политбюро не се е занимавало с конкретни престъпления, но този път деянията са толкова мащабни и засягат дори членове на политбюро, че вероятно са направили изключение.

Първото престъпление е свързано със служба „Културно наследство“ към Министерство на външните работи. Тази служба е създадена във връзка с честването на 1300-годишнината на страната през 1981 г., и има за цел да издирва материали и документи свързани с историята на България, и да закупува произведения на изкуството. Част от кадрите на тази служба обаче злоупотребили с поверените им средства. Първият сигнал за това бил подаден приживе от Людмила Живкова. Започнало следствие срещу групата извършители, като накрая отговорните лица били осъдени за „длъжностни присвоявания на обществени средства в особено големи размери“: Живко Попов (бивш посланик в ЧССР), Въло Горанов, Кръстю Мурафчиев, Кирил Башлиев (последните на различни постове във Министерство на външните работи и „Културно наследство“). Заради особено големите суми, от порядъка на няколко милиона лева, са издадени дългогодишни присъди. При обсъждането излизат наяве и факти, свързани с непозволеното назначаване на работа във външно министерство, ходатайстване, прескачане на няколко степени в професионалната кариера и др.

Второто престъпление е нашумяло в страната, за него се говори сред народа и се разнасят слухове, защото главното действащо лице е Янчо Таков - син на члена на ЦК на БКП Пеко Таков и обществена фигура (един от водещите на актуалното предаване „Всяка неделя“ и бивш съпруг на певицата Лили Иванова). Той е пренасял контрабандно стоки през границата. При обсъждането Рада Тодорова, член на ЦК на БКП, изнася допълнителни факти за живота на Я. Таков (недопустими от гледна точка на Партията) - неморално поведение, алкохолизъм, комар.


<< Втора част                                                                                                            четвърта част >>
















































Няма коментари:

Публикуване на коментар