понеделник, 16 април 2018 г.

Едно време всичко беше по-добро (5)?



В петата част ви представям още няколко страници от заседанието на политбюро (1970 г.), споменато в предишната част.

Накратко: става въпрос за общественото хранене - столовете в предприятията и училищата. След няколкото думи за успехите в общественото хранене, отделените милиони левове от държавата за покриване разходите на столовете и др., научаваме, че само една трета от работниците получават храна в столовете. Значителна част от столовете са малки, асортимента е беден. Голям брой предприятия и организации с по-малоброен персонал не са в състояние, да разкрият собствени столове. Все още не се използват полуготови и готови храни, които да подобрят качеството, да разнообразят асортимента и да намалят (високите) разходи за столовете.

Също така, за моя голяма изненада установих, че през 1970 г. само 10 % от  учениците имат възможност да се хранят в столовете на училищата. Като ученик ходех на стол и в основното и в средното училище. Предполагам, че по мое време почти във всички училища е имало стол. Това означава, че масово столове в училищата са въведени едва към средата на 70-те и началото на 80-те години.

По-нататък в текста се изказват препоръки за въвеждането на готова и полуготова храна, която да се продава в специализирани кулинарни магазини. Тя трябва да намали разходите, да разнообрази трапезата и да облекчи труда на домакинята.


От тези няколко страници се вижда, че животът към края на социализма, такъв какъвто го помним, или какъвто ни го описват в нароилите се напоследък материали за онова време, е бил доста по-различен в сравнение с този само 10-15 години преди това.



<< Част четвърта                                                                                                       шеста част >>






Няма коментари:

Публикуване на коментар