петък, 6 април 2018 г.


Едно време всичко беше по-добро (2)?


(Приложени материали от протокол на ЦК на БКП от 1962 г. от съвещание по въпросите на търговията и хранително-вкусовата промишленост)


В продължение на предишния материал давам други страници от протокола от 1962 година, посветени на хранително-вкусовата промишленост и търговията.

От управление „Млекопреработване“ се усвоили 12 нови видове сирена, предимно за износ. (отклонение от темата: по спомени в магазините имаше не повече от 3-4 вида сирене, останалите явно са били само за износ). Но поради слабости в производството, нарушаване на технологията и др. имало нередки рекламации при износа на млечни произведения. И вътрешния пазар не останал незасегнат, пуснати били партиди със занижено качество, шупнали, кисели, с много сол и вода. В Плевен пуснали на пазара 4 т сирене  с плесен. В пловдивско 25000 тенекии с бяло саламурено сирене протекли и бомбирали...

Месокомбинатът във Велико Търново произвеждал най-качествените колбаси, но не всички комбинати можели да се мерят с него. Затова се намирали и различни салами, кренвирши и др., които съдържат повече сухожилия и вода, отколкото стандартът позволява. На места продукцята била поразена от плесени. 

Някои винпроми пуснали на вътрешния пазар нестабилизирани и мътни вина. И производството на хляб страдало от проблеми с качеството (за съжаление не пише в какво точно са се изразявали те).

По това време имало известен недостиг на селскостопански стоки и храни за населението, цитират се месо, сирене, кашкавал, яйца. За да се реши проблема се вземат мерки, например спиране от износ на някои продукти.

Откровено се говори и за проблемите в промишлеността: „Каква е истината, голата, тревожната, както щете я наречете но истината, която трябва да видим?“: Огромна част от промишлените предприятия произвеждат „вехтории, които никъде не се произвеждат в напредналите страни ... нас не ни признават в чужбина за промишленици“.
„Могат ли да отговорят другарите, къде по света се поизвеждат такива електрокари, каквито ние произвеждаме? ... Вземете хладилниците, къде се произвеждат такива по света?“   „ ... народът не ще да купува, да не говорим за чужбина.“

Приятно четене!

<< Част първа                                                                                                       трета част >>






















Няма коментари:

Публикуване на коментар