събота, 28 април 2018 г.

Модерно развито селско стопанство, ъ? (2)

(Приложен доклад от Г. Кръстев, Министър на земеделието и хранителната промишленост, 1974 г. )

За да се повиши производителността на труда в селското стопанство, на различни конгреси и пленуми БКП решава да механира отрасъла. Въпреки несъмнения напредък, селското стопанство изпитва и сериозни проблеми. През 1974 г. все още в доста отрасли, като тютюнопроизводство, зеленчукопроизводството, лозарството и овощарството се изразходва много жив труд.

Не се произвеждат своевременно и в достатъчни количества машини и резервни части. Особено от последните селското стопанство има остра нужда, поради липсата им доста машини престояват в активните сезони, в резултат на това се понасят загуби.
Някои машини пък не могат да се използват пълноценно поради организационни проблеми. Като пример се дават сеносушилните машини, за които няма достатъчно зелена маса, тъй като липсват машини за ситно нарязване на суровината. Това принуждава някои АПК собственоръчно и при примитивни условия да произвеждат машини и приспособления за своите нужди. В доклада се споменават слабости при реализиране на системата машини през изминалите 1965-70 г. , които има опасност да се повторят.

Някои от най-големите заводи за селскостопанско машиностроене са натоварени с продукция за износ, и по тази причина не успяват да изпълнят плана за производство на машини за вътрешния пазар. Други машини пък (предимно дребносерийни), от които има остра нужда, изобщо не са включени в производствения им план. Министерството на земеделието и хранителната промишленост е принудено да ги възложи на други предприятия, които трудно се справят с производството.

Поддържането на селскостопанската техника в изправност изисква да се доставят резервни части, ремонтни материали и инструменти. Снабдяването е възложено на голям брой (самостоятелни) организации. Това създава големи затруднения на АПК при планирането, производството и доставката на дефицитни части и материали. За да се преодолеят тези затруднения министерството прави предложение за създаване на Комитет за селскостопанска техника.

(Проблема с резервните части го има в една или друга степен през цялото време на социализма. В едни случаи частите наистина липсват, в други случаи резервни части на книга са осигурени в достатъчно количество, но на практика са доставени на ТКЗС, в които няма нужда. Повредите не могат да се планират и често нужните части не са налични и трябва да се издирват в други ТКЗС и пр. За това обаче друг път.)


Организационни проблеми има и при растителната защита и торенето и според министъра АПК на практика не решават успешно задачата за пълно опазване на културите и рационалното използване на минералните торове. Като примери са дадени нецелесъобразно използване на растително защитните средства, торовете, машините и кадрите. Извършват се излишни обработки, закъснява се по време и др.



<< Първа част                                                                                                      трета част >>

Приятно четене на доклада!









Няма коментари:

Публикуване на коментар